Kā sevi pasargāt no pārtikas izraisītām saslimšanām

Dažādi pārtikas piesārņotāji, tostarp salmonellas, ar neapbruņotu aci nav saskatāmi un ir konstatējami tikai veicot laboratorisko  izmeklēšanu, tāpēc, gatavojot, vienmēr ir jāpatur prātā piesārņojuma risks. 
  
Lai pasargātu sevi no pārtikas izraisītām saslimšanām, jāievēro daži vienkārši padomi: 
  
  1. Jāmazgā rokas (pēc tualetes apmeklējuma; pirms gatavošanas; pēc darbībām ar jēlproduktiem); 
  2. Uzglabājot pārtikas produktus, jēlprodukti jānošķir no citiem pārtikas produktiem; 
  3. Gatavojot, jāievēro tieši tas pats princips – jēlprodukti (gaļa, zivis, olas) nedrīkst nonākt saskarsmē ar citiem pārtikas produktiem, tāpēc to apstrādei jāizmanto atsevišķi virtuves piederumi – dēlīši, trauki, naži, bet galda virsma pēc jēlproduktu apstrādes, ir rūpīgi jānotīra; 
  4. Dzīvnieku izcelsmes jēlprodukti (gaļa, zivis, olas) ir pareizi termiski jāapstrādā – kārtīgi jānovāra vai jāizcep. 
  
Plaša informācija par to, kas ir salmoneloze, kā to atpazīt un kā no tās izvairīties, pieejama ŠEIT.
 
 
  
  • Publicēts:
    17.10.2019