Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Piektdien, 15. novembrī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Džonu Lesliju Kārvailu (John Leslie Carwile). 

ASV vēstnieka Latvijā iepazīšanas vizītes laikā Kaspars Gerhards un Džons Kārvails apsprieda abu valstu līdzšinējo sadarbību lauksaimniecībā, savstarpējo tirdzniecību ar lauksaimniecības, pārtikas, zivsaimniecības produkciju un koksnes izstrādājumiem, Latvijas intereses Kopējās lauksaimniecības politikas sarunās, zinātnē bāzētas biotehnoloģiju attīstību un bioekonomikas attīstības iespējas. 

“ASV Latvijai vienmēr ir bijusi ļoti nozīmīga sadarbības partnere, un mēs esam ieinteresēti stiprināt un paplašināt divpusējo sadarbību gan tirdzniecībā, gan sektorālā kooperācijā,” teica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. “Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar ASV 2018. gadā sasniedza 1,1 miljardu eiro, ierindojot ASV desmitajā vietā starp Latvijas ārvalstu tirdzniecības partneriem. Mēs redzam potenciālu savstarpējās tirdzniecības paplašināšanai ar pārtiku un lauksaimniecības precēm, un īpašu potenciālu es saskatu nākotnes sadarbībai mežsaimniecībā. ”

Pagājušajā gadā no kopējā eksporta uz ASV pārtikas rūpniecības produkcija veidoja 4 procentus, tikpat veidoja arī koksnes un tās izstrādājumu eksports. Savukārt no ASV uz Latviju pārtikas rūpniecības produkcijas importa veidoja 2 procentus no kopējā importa. 

Kopējais preču un pakalpojumu eksports no Latvijas uz ASV 2018. gadā bija 700 miljoni eiro, kas veidoja 3,9 procentus no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports – 360,5 miljoni eiro, veidojot 1,9 procentus no Latvijas importa. Salīdzinot ar 2017. gadu, eksports no Latvijas ir pieaudzis par 50 procentiem, bet imports no ASV ir pieaudzis par 44 procentiem. ASV 2018. gadā bija Latvijas septītā nozīmīgākā eksporta un 15. nozīmīgākā importa partnere. Tirdzniecības bilance ar ASV pērn bijusi pozitīva (339,5 miljoni eiro).

Arī Latvijas lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produktu tirdzniecības bilance ar ASV kopš 2016. gada konstanti ir bijusi pozitīva. Produktu eksportā uz ASV dominē stiprie alkoholiskie dzērieni (degvīns, viskijs, konjaks u.c.). Otrajā vietā eksportā uz ASV ierindojas gaļas izstrādājumi un zivju konservi - no brētliņām, sardīnēm, siļķēm, makrelēm u.c. Vēl uz ASV mēs eksportējam kakao konditorejas produkciju, piena un miltu izstrādājumus. Nozīmīgākā produktu grupa importā no ASV ir bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, otrajā vietā importa vērtības ziņā ir saldētas zivis, kam seko augļi un rieksti. 

Pozitīva ir arī Latvijas un ASV tirdzniecības bilance ar koksnes produkciju. Latvija uz ASV eksportējusi mēbeles, saplāksni, malku un zāģētus kokmateriālus, savukārt no ASV importējusi papīru, kartonu, dažādus kokmateriālus (no ozola, parketu) un mēbeļu detaļas. 
______________________________
Informāciju sagatavoja 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv