Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Augsnes agroķīmiskā izpēte

Lai saimniekotu ekonomiski un ilgtspējīgi, zemkopim ir svarīgi regulāri sekot līdzi barības vielu bilancei augsnē, kā arī veikt augsnes agroķīmisko izpēti (AAI). Tas ļauj precīzāk plānot nepieciešamo augu barības vielu nodrošinājumu. AAI ir agronomiski nozīmīgs priekšnoteikums veselīgu augu un augstas ražas ieguvei. AAI rezultāti jāņem vērā, izvēloties audzējamo kultūraugu un plānojot mēslošanas līdzekļu lietošanu.

Jau 2009. gadā ir spēkā stājušies Ministru kabineta 2009. gada 15. septembra noteikumi Nr. 1056 “Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasības un kontroles kārtība”. Noteikumos ietvertais nosacījums par augsnes agroķīmisko izpēti vai augsnes agroķīmiskajām analīzēm jāpilda katram integrētās lauksaimniecības produkcijas audzētājam, bet finanšu resursu trūkuma dēļ ne vienmēr tas izdarāms visai platībai uzreiz. 

Tādēļ audzētājiem, kuri vēl nav reģistrēti Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā un kuri neapsaimnieko lauksaimniecībā izmantojamo zemi īpaši jutīgajā teritorijā, augsnes agroķīmiskā izpēte gadskārtēji jāveic vismaz 15 procentos no apsaimniekotās platības. Tādējādi tiks izpildīts nosacījums par AAI vai augsnes agroķīmisko analīžu veikšanu ne mazāk kā 60 procentos apsaimniekotās platības līdz 2019. gada 31. decembrim, un arī nosacījums, ka augsnes kartes nebūs vecākas par septiņiem gadiem. 

Tātad audzētājam jau līdz 2018. gada 31. decembrim bija jābūt veiktai augsnes izpēte ne mazāk 45 procentos apsaimniekotās platības, lai līdz 2019. gada 31. decembrim tā būtu veikta ne mazāk kā 60 procentos apsaimniekotās platības, līdz 2020. gada 31. decembrim – ne mazāk kā 75 procentos apsaimniekotās platības, līdz 2021. gada 31. decembrim – ne mazāk kā 90 procentos apsaimniekotās platības, tādējādi līdz 2022.  gada 31. decembrim noteikumu nosacījumiem atbilstošu izpēti veicot visā apsaimniekotajā platībā. 

Aicinām lauksaimniekus nekavēties ar AAI un augsnes agroķīmisko analīžu veikšanu! 

Foto: pixabay.com 
__________________________
Informāciju sagatavoja:
Rūta Rudzīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: +371 67027498
E-pasts: ruta.rudzite@zm.gov.lv 
Tīmekļvietne: www.zm.gov.lv