Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija (ZM) aicina lauku uzņēmējus, jaunos zemniekus, kā arī ģimenes laukos pieteikties lauksaimnieku vidū iecienītajam konkursam “Sējējs 2019”. Izvirzīt pretendentus konkursam aicinātas ne tikai pašvaldības, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskās organizācijas, bet arī lauku attīstības konsultanti. Konkursa dalībniekus šogad vērtēs deviņās nominācijās un tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā. Šogad konkurss “Sējējs” notiek 26. reizi.

Ministrs Kaspars Gerhards: “Lauksaimniecības nozare ir svarīga valstij ne tikai pārtikas ražošanā, radot kvalitatīvus un veselīgus produktus vietējam tirgum un eksportam, bet arī nodarbinātības nodrošināšanā Latvijas valsts reģionos. Tā sniedz iespēju Latvijas iedzīvotājiem dzīvot un strādāt reģionos, kā arī uzturēt un veidot valsts ainavas. Ikviens lauksaimniecības nozarē nodarbinātais sniedz valstij daļu no tā ieguldījuma, ko ik dienu valsts iedzīvotāji redz laukos, ko redz savos pārtikas grozos, kā arī valsts tautsaimniecības veicināšanā. Latvieši ir čakla un prasmīga tauta, kas nebaidās strādāt, atlocīdami piedurknes. Tieši tādēļ lauksaimnieku vidū augsti vērtētā gada balva “Sējējs” ir iespēja, kuru aicinu izmantot ikvienam – lai paslavētu čaklākos cilvēkus, kā arī izceltu pozitīvos piemērus lauksaimniecības nozarē. Aicinu pašvaldības aktīvi iesaistītes šajā konkursā, piesakot sava novada labākos saimniekus!”

Dalībnieki konkursā “Sējējs 2019” tiks vērtēti nominācijās – “Gada lauku saimniecība”, “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā”, “Ģimene lauku sētā”, “Jaunais veiksmīgais zemnieks”, “Gada veiksmīgākā kopdarbība”, “Bioloģiskā lauku saimniecība” un “Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā”. Pieteikumi dalībai šajās nominācijās jāiesniedz SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” konsultāciju birojos vai Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs, vai LAD Centrālajā aparātā Klientu apkalpošanas daļā, Rīgā, Republikas laukumā 2 līdz 2019. gada 31. maijam.

Tāpat šogad dalībniekus vērtēs arī nominācijās “Rītdienas sējējs – mazpulks” un “Zinātne praksē un inovācijas”. Nominācijā “Rītdienas sējējs – mazpulks” pieteikumus jāiesniedz biedrībā “Latvijas Mazpulki”, Rīgā, Ezermalas ielā 28-2, LV-1014 līdz 2019. gada 9. jūnijam, savukārt nominācijā “Zinātne praksē un inovācijas” – Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijā (LLMZA), Rīgā, Akadēmijas laukumā 1, 204. kabinetā līdz 2019. gada 31. maijam.

Jau trīspadsmito gadu tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā. Pretendentus šai balvai var izvirzīt ZM un tās padotībā esošās iestādes, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskās organizācijas un LLMZA. Lai pieteiktu pretendentus balvai par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā, ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā, Rīgā, Republikas laukumā 2, 23. stāvā 2302. kabinetā jāiesniedz rakstisks pieteikums (brīvā formā) līdz 2019. gada 26. jūlijam.

Konkursa laureāti saņems Gada balvu “Sējējs” (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu, tiks apbalvoti arī veicināšanas balvu saņēmēji. Konkursa dalībniekus godinās konkursa noslēguma pasākumā 2019. gada rudenī.

Iepazīties ar konkursa nolikumu, vērtēšanas kritērijiem, pieteikuma veidlapām un citu ar konkursu saistīto informāciju var “Sējējs” tīmekļvietnē www.sejejs.lv.
______________________________
Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv