Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Piektdien, 1. novembrī, Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Valsts prezidents Egils Levits un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sveica Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs 2019” laureātus un veicināšanas balvu saņēmējus – lauksaimniekus, tostarp arī jaunos zemniekus, pārtikas ražotājus un mazpulkus.

Uzrunājot klātesošos, ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra: “Šis konkurss ir gan sacensība, gan arī pateicība ikvienam saimniekam, kas strādā lauksaimniecības nozarē. Ikviena lauksaimnieka paveiktais darbs ir vērtība. Tā ir Latvijas valsts vērtība – lai arī cik liela vai maza saimniecība tā būtu, šī darba rezultāts ir Latvijas vietējais produkts iedzīvotāju pārtikas grozos. Tās ir arī darbavietas Latvijas reģionos. Tā ir lauku apdzīvotība un mūsu valsts ainavu saglabāšana. Tā ir ievērojama un patiesi nozīmīga daļa no mūsu valsts eksporta un tautsaimniecības kopumā. Šis konkurss ir gan pozitīvā sacensība, gan arī mūsu pateicība ikvienam saimniekam, kas strādā lauksaimniecības nozarē.”

Ministrs Kaspars Gerhards savā uzrunā arī uzsvēra gan šogad paveikto un nozares sasniegtos rezultātus, gan īpaši izcēla to, ka tieši šogad Latvijas graudkopji var lepoties ar lielāko graudu ražu Latvijas vēsturē – 3,16 miljoni tonnu*. Ministrs uzteica valsts un nozares dalībnieku veiksmīgās sadarbības nozīmīgumu lauksaimniecības nozares attīstībā, kā piemēru minot veiksmīgi izstrādāto un īstenoto samazinātā PVN 5% apmērā piemērošanu svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām. “Šī projekta ietvaros sasniegtie rezultāti ir skaidrs signāls, ka šī iecere ir jāturpina un pakāpeniski jāpaplašina arī nākamajos gados. Zemkopības ministrija sadarbībā ar LLU jau ir uzsākusi aktīvu darbu pie samazinātā PVN projekta izstrādes citiem pašmāju svaigās produkcijas veidiem. Samazināts PVN nākotnē būtu jānosaka svaigai gaļai, maizei, pienam, kā arī citiem Latvijas iedzīvotāju vidū iecienītiem produktiem. Tas būtu ievērojams atbalsts ne tikai pašmāju lauksaimniekiem, bet arī Latvijas iedzīvotājiem, jo tādējādi tiktu veicināta arī vietējo produktu pieejamība un konkurētspēja,” uzrunājot klātesošos, sacīja ministrs.

Šogad konkursa “Sējējs” laureātus sveica un balvas piešķīra deviņās konkursa nominācijās, kā arī tika pasniegta balva “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā”.

Konkursa “Sējējs 2019” laureāti un veicināšanas balvu saņēmēji

Balva “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā” – Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētājai, augļkopei Mārai Rudzātei.

Nominācija “Gada lauku saimniecība”

Laureāts

  • Gulbenes novada SIA “Brīvzemnieki”, valdes priekšsēdētāja Gunta Biteniece 

Veicināšanas balvas

  • Riebiņu novada ZS “Viktorija”, īpašnieks Ivans Daņilovs
  • Ādažu novada SIA “Latfood Agro”, valdes priekšsēdētājs Ilgvars Krūmiņš

Nominācija “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā”

Laureāts

  • SIA “Dona”, valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs

Veicināšanas balvas

  • AS “Tukuma piens”, direktors Ints Poškus
  • SIA “Ineses tortes”, īpašniece Inese Goldmane

Nominācija “Ģimene lauku sētā”

Laureāts

  • Upenieku ģimene, Vārkavas novada ZS “Kārkliņi”

Veicināšanas balvas

  • Višņevsku ģimene, Viļānu novada piemājas saimniecība “Gulbji”
  • Muskaru ģimene, Limbažu novada ZS “Mazvēveri”

Nominācija “Jaunais veiksmīgais zemnieks”

Laureāts

  • Santa Kuzmika, Ludzas novada ZS “Ciemupe”

Veicināšanas balvas

  • Lelde Bāra, Jelgavas novada saimniecība “Svētes Lejnieki”
  • Baiba Rankevica, Jelgavas novada ZS “Vārpas”

Nominācija “Gada veiksmīgākā kopdarbība”

Laureāts

  • LPKS “LATRAPS”, Jelgavas novads

Veicināšanas balvas

  • LPKS “Daiva”, Rūjienas novads
  • LPKS “Viļāni”, Viļānu novads

Nominācija “Bioloģiskā lauku saimniecība”

Laureāts

  • Skrīveru novada ZS “Ragāres”, īpašnieks Jānis Vaivars

Veicināšanas balvas

  • Limbažu novada SIA “Krogzeme”, īpašniece Diāna Krogzeme
  • Lielvārdes novada bioloģiskā saimniecība “Siliņi”, īpašniece Ieva Langrāte

Nominācija “Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā”

Laureāts

  • Jelgavas novada SIA “ZEKANTS”, projekts “Kraukšķīgu pupu uzkodu “Pupuchi” ražošanas attīstība” un projekta izvirzītājs – LEADER Vietējā rīcības grupa “Lauku partnerība “Lielupe””

Veicināšanas balvas

  • Limbažu novada individuālais darba veicējs Jānis Ulmis, projekts “DALA – Latvijas Dziedniecisko augu laboratorijas “Avotiņi” kā starpsektorāla, integrēta mikrouzņēmuma izveide Limbažu novadā” un projekta izvirzītājs – LEADER Vietējā rīcības grupa “Vidzemes lauku partnerība “Brasla””
  • Rēzeknes novada SIA “KUUP COFFEE”, projekts “Specializētās grauzdētavas izveide Rēzeknes novada Lendžos” un projekta izvirzītājs – LEADER Vietējā rīcības grupa “Rēzeknes rajona kopienu partnerība”

Nominācija “Rītdienas Sējējs – mazpulks”

Laureāts

  • Valdemārpils mazpulks – vadītāja Anda Dzene (Talsu novads)

Veicināšanas balvas

  • Staļģenes mazpulks – vadītāja Anda Skrupska (Jelgavas novads)
  • Sūnu mazpulks – vadītāja Daina Kalve (Krustpils novads)
  • Jaunpils-Viesatu mazpulks – vadītāja Līga Bierande (Jaunpils novads)

Nominācija “Zinātne praksē un inovācijas”

Laureāts (grupā “Zinātne praksei”)

  • Dr.habil.sc.ing., prof. Pēteris Rivža un vadošie līdzautori: Dr.oec., asoc.prof. Dina Popluga, Dr.sc.ing., prof. Ritvars Sudārs, Dr.agr., asoc.prof. Dzidra Kreišmane, Dr.oec., asoc.prof. Kaspars Naglis-Liepa / monogrāfija “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas iespējas ar klimatam draudzīgu lauksaimniecību un mežsaimniecību Latvijā”

Veicināšanas balva (grupā “Zinātne inovācijai”)

  • Zinātne inovācijai – PhD.biol. Inga Moročko-Bičevska un vadošie līdzautori: Dr.biol. Ina Baļķe, Dr.biol. Maksims Balalaikins, Dr.agr. Arturs Stalažs / projekts “Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgtspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai” 3. apakšprojekts “Latvijā sastopamo smiltsērkšķu slimību un kaitēkļu identifikācija un raksturojums zinātniskā pamatojuma nodrošināšanai diagnostikas metožu izstrādei un ilgtspējīgas augu aizsardzības sistēmas izveidei”

Veicināšanas balva (grupā “Jaunais zinātnieks”)

  • Jaunais zinātnieks – Dr.agr. Rasma Platače un zinātniskā darba vadītājs Dr.agr., prof. Aleksandrs Adamovičs / promocijas darbs “Zālaugu biomasas ieguve cietā kurināmā ražošanai”

Šogad konkurss “Sējējs” notika 26. reizi, tajā piedalījās 70 dalībnieki. Konkursa laureāti saņēma Gada balvu “Sējējs” (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu. Apbalvoti arī veicināšanas balvu saņēmēji.

Konkursa “Sējējs” apbalvojumu pasniegšana kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem lauksaimnieku pasākumiem, bet laureāta nosaukums “Sējējs” – par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi. Plašāka informācija par konkursu pieejama tīmekļvietnē www.sejejs.lv.

(*) – Salīdzinājumam: graudkopības nozares raža sadalījuma pa gadiem iepriekšējos periodos: 2018.g. – 2,01 milj.t., 2017.g. – 2,69  milj.t., 2016.g. – 2,70 milj.t.

______________________________
Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv