Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Kā iepriekš tika ziņots, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards 22. un 23. februārī devās darba vizītē uz Parīzi (Francija), kur notika starptautiskā lauksaimniecības izstāde “Salon international de l’agriculture 2019 - SIA” un tikšanās ar Francijas pārtikas un lauksaimniecības ministru Didjē Gijomu (Didier Guillaume).

Tikšanās laikā ministrs Kaspars Gerhards un Didjē Gijoms pārrunāja Latvijas pozīciju par Eiropas Savienības (ES) kopējās lauksaimniecības politikas finansējumu lauku attīstībai un taisnīgiem tiešmaksājumiem lauksaimniekiem nākamajā ES plānošanas periodā no 2021. līdz 2027. gadam. Savukārt pēc ministru semināra norises ministrs Kaspars Gerhards neformālā sarunā diskutēja arī ar Eiropas Savienības komisāru Filu Hoganu par nozares aktualitātēm Latvijas un Eiropas līmenī.

Ministru seminārā šī gada 22. februārī, kurā piedalījās 40 valstu augsta līmeņa pārstāvji, tai skaitā arī Austrijas, Bulgārijas, Rumānijas, Čehijas, Polijas, Gruzijas un citu valstu ministri, tika pārrunāti aktuālie sadarbības jautājumi, lai uzlabotu Latvijas un citu valstu savstarpējās tirdzniecības ar lauksaimniecības un pārtikas precēm bilanci. Vairāku valstu pārstāvji ministru seminārā uzsvēra ES būtisko lomu lauksaimniecības nozares attīstības veicināšanā, kā arī nepieciešamo atbalstu tieši jaunajiem lauksaimniekiem. Pārstāvji savās uzrunās uzsvēra , ka  jauno lauksaimnieku atbalsts ir vitāli svarīgs, lai popularizētu uzņēmējdarbību nozarē, piesaistot arvien jaunus uzņēmējus un jauniešus, kas savu nākotni un aroda izvēli saistītu tieši ar kādu no lauksaimniecības nozarēm.

Ministrs Kaspars Gerhards: “Eiropas Savienības lauku attīstības politika ir parādījusi labu piemēru, kā veicināt lauksaimniecības attīstību - līdzšinējās investīcijas ir efektīvs attīstības veicināšanas instruments, tādēļ arī turpmāk ir nepieciešams atbalstīt jaunu speciālistu piesaistīšanu lauksaimniecības nozarei. Ir vitāli svarīgi apturēt jaunu cilvēku aizplūšanu no lauku teritorijām uz pilsētām un pat ārvalstīm.”

Ministrs savā uzrunā arī uzsvēra, ka lauku jaunieši Latvijā ir dinamiski, aktīvi un labi izglītoti, tādēļ ir jāveicina sadarbība ar jaunatnes un lauksaimnieku organizācijām, lai sekmētu jauniešu iesaisti politikas veidošanā, nepieciešamo atbalsta instrumentu izstrādē, kā arī radītu labākas iespējas jauniešu nodarbinātībai.

Šī gada 22. februārī notika arī tikšanās ar Francijas lauksaimnieku apvienību nacionālās federācijas priekšsēdētāju Kristiānu Lambēru - aizvadīta konstruktīva diskusija par abu valstu pozitīvo darba pieredzi, kā arī nākotnes vīziju attiecībā uz sadarbību un nozares attīstību Eiropas Savienības līmenī. Diskusijā tika iezīmēts vienots redzējums par budžetu, risku pārvaldīšanu, kā arī tiešajiem maksājumiem, lai būtu iespējams sasniegt kopējos mērķus ES līmenī.

Savukārt šī gada 23. februārī tika apmeklēta starptautiskā lauksaimniecības izstāde “Salon international de l’agriculture 2019 - SIA”, kuras atklāšanas uzruna teica Francijas prezidents Emanuels Makrons.
_____________________________

Informāciju sagatavoja: Santa Vaļuma,
zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 20222000
E-pasts: Santa.Valuma@zm.gov.lv