Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Ceturtdien, 31. oktobrī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un ZM eksperti Tartu (Igaunijā) tikās ar Baltijas valstu un Polijas lauksaimniecības ministriem - Igaunijas lauku lietu ministru Martu Jarviku (Mart Jarvik), Lietuvas zemkopības ministru Andrjusu Palioni (Andrius Palionis), Polijas lauksaimniecības un lauku attīstības ministru Janu Krištofu Ardanovski (Jan Krzysztof Ardanowski) un atbildīgajām amatpersonām. 

Ministri un amatpersonas apsprieda vides un klimata nosacījumu efektivitāti un prasību atbilstību Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) finansējumam. 

“Mums ir ļoti svarīgi, lai vides un klimata nosacījumi būtu efektīvi ieviešami dalībvalsts līmenī, bet ilgstoši saņemot viszemākos platībmaksājumus starp dalībvalstīm, ar lielām bažām raugāmies uz to, kā daudzās jaunās prasības ietekmēs mūsu lauksaimnieku konkurētspēju. Uzskatu, ka vides un klimata prasībām ir jābūt atbilstošām KLP finansējumam, ka nosacījumu sistēmai ir jābūt elastīgākai, ka jāvienādo nosacījumi ekoshēmām un agrovides pasākumiem, kā arī jāvieš skaidrība par piemērotāko ekoshēmu ieviešanu,” ir pārliecināts Kaspars Gerhards. 

Tikšanās laikā Baltijas valstu un Polijas lauksaimniecības ministri pārrunāja aktuālus klimata un vides jautājumus, īpaši augsnes kaļķošanas nepieciešamību, un vienojās par kopīgu nostāju turpmākajās KLP sarunās. 

“Latvija pievienojas Igaunijas ierosinātajai iniciatīvai par lauksaimniecības zemes kaļķošanas atbilstību atbalsta saņemšanai Kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros,” teica ministrs Kaspars Gerhards. “Latvijā gandrīz pusei lauksaimniecības zemes nepieciešama gan gadskārtēja uzturošā kaļķošana, gan pamatkaļķošana, atsevišķos reģionos pat līdz 60 procentiem zemes. Pašreiz kaļķošana ir uz lauksaimnieku pleciem un, ņemot vērā dārgās izmaksas, netiek veikta pietiekami.”

Baltijas valstu un Polijas lauksaimniecības ministri parakstīja vienotu paziņojumu Eiropas Komisijai par sistemātiskas skābās lauksaimniecības augsnes kaļķošanas ieguvumiem videi un klimatam. Paziņojumā ministri aicina Komisiju skābās lauksaimniecības augsnes kaļķošanu iekļaut KLP vides un klimata pasākumos kā piemērotu praksi klimata un vides ekoshēmās un vides, klimata un citās pārvaldības saistībās. 

Ministru un ekspertu diskusiju lokā bija arī līdzšinējā pieredze, izskaužot pārtikas viltojumus. 

Ministri Tartu tikās ar trīs Baltijas valstu lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un pārrunāja aktuālos darāmos darbus saistībā ar KLP reformu un ES daudzgadu budžeta sarunām.
_________________________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv