Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība otrdien, 9. aprīlī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus dzīvnieku barības apritē iesaistīto uzņēmumu reģistrācijas un atzīšanas kārtībā. 

Grozījumi paplašina Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) reģistrējamo un atzīstamo uzņēmumu loku. Turpmāk PVD reģistros kā atzītiem uzņēmumiem būs jābūt arī uzņēmumiem, kuros veic piesārņotas barības detoksikāciju, izmantojot fiziskās, ķīmiskās vai bioloģiskās detoksikācijas procesu, un uzņēmumiem, kuros nodarbojas ar insektu pavairošanu, audzēšanu un nogalināšanu tāda insektu pārstrādāta proteīna ieguvei, ko tālāk paredzēts izmantot dzīvnieku barībā.

PVD būs jābūt reģistrētiem arī uzņēmumiem, kuros veic cilvēka patēriņam neatbilstošas pārtikas laišanu dzīvnieku barības apritē. Latvijā atkritumos nonāk nestandarta dārzeņi, standartam neatbilstoši maizes klaipi, alus darīšanas blakusprodukti u.c. produkti, kurus nevar izmantot cilvēka uzturā, bet kuru nonākšanu atkritumos var novērst, novirzot produktus dzīvnieku barošanai. Šiem produktiem jābūt drošiem, lai tos varētu patērēt dzīvnieki, un atbilstošiem ES regulējuma prasībām. Tādēļ ir nepieciešama šo uzņēmumu identificēšana. 

PVD būs jābūt reģistrētām arī personām, kuras pārstāv trešajā valstī reģistrētu barības ražotāju, ja dzīvnieku barība ražota trešajā valstī un no tās importēta uz Latviju. Noteikumi papildināti ar jaunu pielikumu “Uzņēmuma deklarācija trešajā valstī reģistrēta barības ražošanas uzņēmuma pārstāvēšanai”, kas jāaizpilda uzņēmumam, lai tas tiktu reģistrēts. Prasība neattiecas uz tiem uzņēmumiem, kuri jau ir reģistrēti kādā citā ES dalībvalstī.

Lai mazinātu administratīvo slogu un nenotiktu dubulta kontrole, turpmāk PVD kā dzīvnieku barības aprites uzņēmumiem nebūs jāreģistrējas tiem uzņēmumiem, kuri veic graudu termisko apstrādi. Šo uzņēmumu darbība ir jau reģistrēta pārtikas apritē, un to uzrauga PVD pārtikas inspektori. 

Noteikumos veikti arī tehniski precizējumi terminoloģijā. 

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 30.jūnija noteikumos Nr.730 “Dzīvnieku barības apritē iesaistītā uzņēmuma reģistrācijas un atzīšanas kārtība”” stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

Foto: pixabay 

______________________________
Informāciju sagatavoja: 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv