Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Latgales lauksaimniecības zinātnes centra (LLZC) un Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) zinātnieki selekcionējuši un reģistrējuši jaunu linu šķirni. Pēc divu gadu pārbaudes (2017.- 2018.) rezultātiem Polijā Latvijas šķiedras linu līnijai ‘I 18-1’ piešķirts šķirnes statuss ar nosaukumu ‘Vilani’. Šī šķirne atzīta par atšķirīgu, viendabīgu un stabilu atbilstoši Kopienas augu šķirņu biroja (turpmāk CPVO) prasībām, ko apliecina oficiālās atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudes institūcijas “Research Centre for Cultivar Testing” apliecinājums.

Selekcionāra tiesības piešķirtas AREI uz sējas linu (Linum usitatisimum L) šķirni ‘Vilani’ un izsniegta apliecība Nr.470 par selekcionāra tiesību piešķiršanu. Sējas lini ‘Vilani’ paredzēti gan šķiedras, gan sēklu ražošanai. Zinātnieku mērķis bija radīt linu šķirni, kas ir vidēji agrīna, tās veģetācijas periods ir 83 dienas. Kvalitatīvu stiebriņu iegūšanai lielāka nozīme ir šķirnēm ar īsāku veģetācijas periodu, kuras var novākt agrākos termiņos, kad ir labvēlīgāki laika apstākļi linu salmiņu tilināšanai. Novērtējot šķirnes ražības līmeni, secināts, ka tā ir augsta – iegūta vidēji 7.72 t ha-1 salmiņu raža. Ir laba veldres izturība un mazāka ieņēmība pret nozīmīgākajām linu slimībām. Zied baltiem ziediem, piemērota Latvijas augsnes un klimatiskajiem apstākļiem.

Latvijā audzē Eiropas valstīs selekcionētās linu šķirnes, kuras mūsu valsts augsnes un klimatiskajos apstākļos nenodrošina stabilas linu salmiņu un sēklas ražas. Linu nozares sekmīgai attīstībai ir nepieciešama jauna linu šķirņu izveidošana.

Linu selekcijas darbs ar Zemkopības ministrijas atbalstu tiek veikts kopš 1993. gada. Pēdējo 84 gadu laikā Latvijā nebija selekcionēta un reģistrēta neviena linu šķirne. Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs 2018” balvas “Par mūža ieguldījumu” saņēmēja lauksaimniecības zinātņu doktore Veneranda Stramkale šo šķirni dāvina Latvijai 100. gadadienā un sola darbu turpināt, jo rindā uz pārbaudi un šķirnes statusa piešķiršanu gaida vairākas jaunas Latvijas sējas linu šķirņu līnijas.
___________________________
Informāciju sagatavoja: Dagnija Muceniece,
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
tālrunis: +371 67027070, mob.: +371 26534104; e-pasts: Dagnija.Muceniece@zm.gov.lv