Irita Lāce, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta speciāliste

Ikdienā pārtikas piedāvājuma un pārtikas reklāmu piesātinātajā vidē ir grūti orientēties, meklējot Latvijā ražoto dzīvnieku izcelsmes – piena, gaļas un zivju – produkciju. Lai savam galdam atrastu tieši Latvijas ražojumus, ir jābūt vērīgam, uzmanīgam un zinošam. Šis raksts ir par dzīvnieku izcelsmes pārtikas identifikācijas marķējumu, kas sniedz iespēju orientēties pārtikas produkta izcelsmē.

Gadījumi, kad ražotāji produktu nosauc ļoti latviskos un daiļskanīgos vārdos, nav reti. Parasti tie izvietoti marķējuma priekšpusē un vēl papildināti ar kādu zīmējumu, kas tā vien vedina pirkt “vietējā ražotāja” preci. Taču būtiskā informācija ir atrodama produkta iepakojuma otrā pusē, krietni mazākiem burtiem, dažreiz pat uzreiz neieraugāma, jo atrodas, piemēram, locījuma vietā. Tādēļ aicinām patērētājus būt vērīgiem. Jo tieši speciālais ovālais marķējums norāda, kurā valstī un uzņēmumā produkts ir ražots.

Lai realizētu saražoto pārtiku veikalos, dzīvnieku izcelsmes pārtikas aprites uzņēmumam ir jābūt atzītam. Atzīts ir uzņēmums, kas pilda virkni papildus prasības, lai garantētu saražotās produkcijas nekaitīgumu. Atzītā uzņēmumā saražotā pārtika var tikt izplatīta visā ES. Uzņēmums tiek iekļauts ES atzīto uzņēmumu sarakstā. Uz atzītā uzņēmumā ražota produkta ir identifikācijas marķējums – ovāls, pēc kura pircējs var identificēt gan ES dalībvalsti, kurā ražots produkts, gan arī ražošanas uzņēmumu. Valsts apzīmējums ovālā vienmēr ir augšējā rindiņā, un to veido starptautiski pieņemtais katru valsti apzīmējošais divu burtu kods, kas Latvijai ir “LV”, Lietuvai – LT, Igaunijai – EE, Ungārijai - HU utt.

Visu dalībvalstu atzīto uzņēmumu saraksti atrodami šeit:
https://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/food_hygiene/eu_food_establishments_en

Tagad palūkosim, kā mēs varam atpazīt un būt pilnībā pārliecināti, ka izvēlētais pārtikas produkts ir ražots Latvijā.

Lūk, tāds Latvijā populārs produkts kā kefīrs. Iepakojuma marķējuma priekšpusē visbiežāk atradīsim latviskus nosaukumus latviešu valodā.  Bet, lai gūtu pārliecību, ka produkts tiešām ražots Latvijā, ir jāskatās iepakojuma marķējumu otrā pusē un jāmeklē ovālā ietverta burtu un ciparu kombinācija. Atrodot ovālā burtus LV, varat būt pārliecināti, ka šis kefīrs ražots Latvijā un pēc ovālā pieejamās ciparu kombinācijas datubāzē atrast, tieši kurā uzņēmumā tas ražots.

Marķējums

Jāņem vērā, ka latvisks produkta nosaukums vēl nebūt nenozīmē, ka produkts ir ražots Latvijā. Lūk, ko vēsta kāda Lietuvas piena pārstrādes uzņēmuma mājaslapā pieejamā informācija: “Annele piena produkti ir tikpat dabiski un pievilcīgi kā latviešu klasiķes A.Brigaderes stāstu varone – mīļa, sirsnīga meitenīte Annele”.  Ja nejaušam garāmgājējam vaicātu, kur, viņaprāt, ražots produkts ar šādu preču zīmi un aprakstu, atbilde droši vien būtu: “Šaubu nav – Latvijā.” Taču tā nav. To var viegli uzzināt, izpētot attiecīgā produkta marķējumu. Un šajā gadījumā marķējums vēsta, ka produkts ir ražots Lietuvā un paredzēts izplatīšanai Latvijas tirgū.

Marķējums

Vēl viens piemērs – uzņēmums “Ventspils gaļa”. Latvisks produkta nosaukums, bet ovālais marķējums vēsta, ka šā uzņēmuma produkti ir ražoti Lietuvā.

Citreiz gluži pretēji, askētisks iepakojums un marķējums uz tā vēsta: “Ražots Eiropas Savienībā, piemēram, pēc SIA “Rimi Latvia” pasūtījuma”. Un pircējs nodomā, ka tas ir ražots kādā citā ES valstī. Pat, ja uz iepakojuma redzat marķējumā norādi “Ražots Eiropas Savienībā” pēc šī identifikācijas marķējuma nekļūdīgi atšifrēsiet produkta ražotāju. Tomēr, rūpīgāk izpētot marķējumu, patērētājs var uzzināt, ka šis produkts ir ražots Latvijā.

Dažiem no Latvijā iegūtiem produktiem, pārsvarā gaļai, ko iegūst nelielos daudzumos un realizē vietējā tirgū, identifikācijas marķējums var būt, piemēram, trijstūris vai piecstūris. Ietvertā informācija ir identiska ovālam – LV – norāda, ka produkts iegūts Latvijā un ciparu kombinācija ļauj atšifrēt uzņēmumu, kurā iegūts produkts.

Ir gadījumi, kad uz iepakojuma ir vairāki identifikācijas marķējumi. Tam klāt pievienoti burti un skaidrojums, ka produkts var būt ražots dažādos uzņēmumos un pie derīguma termiņa ar burtu A vai B ir norāde, kurā no uzņēmumiem produkts ir ražots.