Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Valdība otrdien, 19. februārī, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos noteikumus “Prasības govs un kazas svaigpiena apritei nelielā apjomā”. 

Noteikumi nosaka higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs un kazas svaigpiena ieguvei, prasības dzīvnieku veselībai un dzīvnieku novietnei, piena pirmapstrādei, uzglabāšanai, transportēšanai un tiešai piegādei, kā arī piena realizācijas atļaujas izsniegšanas, apturēšanas un atjaunošanas kārtību.

Pēc noteikumu stāšanās spēkā tiešajā tirdzniecībā mazā daudzumā varēs pārdot arī kazas svaigpienu, tādējādi dažādojot uzņēmējdarbības iespējas. 

Ņemot vērā Eiropas Komisijas iebildumus par pārlieku lielo svaigpiena daudzuma realizēšanu tiešajā tirdzniecībā Latvijā, noteikumos ir precizēta svaigpiena nelielā apmērā definīcija. Turpmāk par nelielu svaigpiena apjomu uzskatāms tāds, ko ražotājs iegūst no sev piederošām govīm un kazām un realizē tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam - ne vairāk kā 1000 kg govs svaigpiena un 600 kg kazas svaigpiena nedēļā. 

Noteikumi arī precizē kārtību, kādā izsniedz, aptur un atjauno svaigpiena realizācijas atļauju.

Noteikumi “Prasības govs un kazas svaigpiena apritei nelielā apjomā” aizstās patlaban spēkā esošos Ministru kabineta 2010. gada 13. aprīļa noteikumus Nr. 345 “Higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei nelielā apjomā”. 

Noteikumi “Prasības govs un kazas svaigpiena apritei nelielā apjomā" stāsies spēkā 2020. gada 1. septembrī. 

Foto: pixabay
______________________________
Informāciju sagatavoja: 
Rūta Rudzīte, 
sabiedrisko attiecību speciāliste,
tālrunis: +371 67027498
e-pasts: ruta.rudzite@zm.gov.lv
tīmekļvietne: www.zm.gov.lv