Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Trešdien, 13. februārī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards piedalījās kopīgā sanāksmē ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pārstāvjiem – padomes priekšsēdētāju Jurģi Jansonu, valdes priekšsēdētāju Robertu Strīpnieku un uzņēmuma vadības komandu, lai diskutētu par uzņēmuma galvenajām darbības prioritātēm, stratēģiju, ekonomiskajiem rezultātiem un uzņēmuma vietu meža nozares kopējā attīstības stratēģijā.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Meža nozare ir viena no nozīmīgākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Pašlaik mežs klāj jau 52% mūsu valsts teritorijas un nodrošina ap 20% no Latvijas preču eksporta vērtības. 2018. gada meža nozares eksportētās produkcijas apjomi pārsniedza pat 2,5 miljardus eiro. Ir uzskatāmi redzams, ka meža nozares attīstība ir ilgtspējīga un valsts meža vērtība arvien pieaug. Tādēļ ir būtiski no ministrijas puses sniegt nepieciešamo atbalstu valdības līmenī, lai meža nozare arī turpmāk varētu attīstīties kā valsts ekonomikas mugurkauls un veidotu arvien vairāk jaunu darbavietu Latvijas reģionos.”

LVM būtiskākie stratēģiskie mērķi ir valsts meža platību ilgtspējīga apsaimniekošana, izlīdzinātas un regulāras koksnes piegādes Latvijas tautsaimniecībai un iespējami lielāku ienākumu nodrošināšana Latvijas valstij kā uzņēmuma īpašniekam, uzsvēra LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks. “Esmu gandarīts, ka par nozari atbildīgais ministrs Kaspars Gerhards ir atvērts komunikācijai ar meža nozares pārstāvjiem un profesionāļiem. Mana ilggadējā darba pieredze liecina, ka laba sadarbība ar ministriju ir būtiska nozares pilnvērtīgai un līdzsvarotai attīstībai. Esmu pārliecināts, ka šodienas tikšanās veidos stipru pamatu kvalitatīvai komunikācijai un sadarbībai.”

LVM pārstāvji uzsvēra, ka, pateicoties vairāku mežkopju paaudžu rūpīgam darbam, Latvijā meža platība pēdējo 80 gadu laikā ir divkāršojusies, savukārt koksnes daudzums Latvijas mežos ir pieaudzis gandrīz 4 reizes. Arī pašlaik meža ciršanas apjoms ir būtiski mazāks, nekā koksnes ikgadējais pieaugums, līdz ar to meža nozares potenciālais devums Latvijas tautsaimniecībai nākotnē būs vēl lielāks, nekā tas ir šodien. LVM atjauno visas nocirstās meža platības, daļā platību izmantojot dabiskās meža atjaunošanas metodi un lielākajā daļā stādot kvalitatīvus meža koku stādus, kas izaudzēti no selekcionēta vai īpaši atlasīta koku sēklu materiāla.

Tikšanās laikā tika sniegta informācija arī par uzņēmuma plāniem meža stādu ražošanas attīstībā, kas nākamo 3-4 gadu laikā pieaugs par vairāk nekā 17 miljoniem stādu, sasniedzot gandrīz 70 miljonus koku stādu gadā.
_____________________________
Informāciju sagatavoja: Santa Vaļuma,
zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 20222000
E-pasts: Santa.Valuma@zm.gov.lv