Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Šī gada 14. februārī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards tikās ar Attīstības finanšu institūcijas ALTUM valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu un valdes locekli Aleksandru Bimbiruli, lai pārrunātu aktualitātes lauksaimniecības nozares attīstībai paredzēto finanšu instrumentu īstenošanā. ALTUM pārstāvji ministru informēja par līdzšinējo valsts atbalsta programmu apguvi lauksaimniecības nozarē, kur īpaša uzmanība tika veltīta ALTUM īstenotajai lauksaimniecības zemes iegādes programmai, kas ir viena no pieprasītākajām programmām lauksaimnieku vidū. ALTUM pārstāvji iepazīstināja ministru ar priekšlikumiem, kas pilnveidotu programmu ilgtermiņā.

Ministrs Kaspars Gerhards: “Valsts atbalsta pieejamība lauksaimniecības nozarē ir būtiska, tieši tādēļ ir svarīgi šo atbalstu ne tikai uzturēt, bet arī pilnveidot to atbilstoši aktuālajām izmaiņām valstī un Eiropā. Ne mazāk svarīgi ir ņemt vērā lauksaimnieku prasības, vajadzības un iespējas, lai kopīgiem spēkiem tiktu rasti iespējami labākie risinājumi lauksaimniecības nozares attīstībai un uzņēmēju atbalstam. Šobrīd ir skaidri redzams, ka atbalsta programmas ir pieprasītas lauksaimnieku vidū, un pieejamais līdzfinansējuma limits lauksaimniecības zemes iegādes programmai jau drīz tiks sasniegts. Ņemot vērā šī atbalsta popularitāti, mēs turpināsim aktīvi strādāt pie programmas pilnveidošanas, lai arī nākamajos periodos tā būtu pieejama.”

Kopš aizdevumu piešķiršanas uzsākšanas 2012. gadā ALTUM aizdevumi piešķirti lauksaimniecības zemes iegādei 35 500 ha apmērā. ALTUM finanšu instrumentu portfelis veido aptuveni pusmiljardu eiro. Aizdevumos un kredītu garantijās lauksaimniecība ir nozīmīga nozare – šis segments veido aptuveni 50% no ALTUM kredītportfeļa. Ar ALTUM atbalstu kopumā  lauksaimniecībā realizēti vairāk nekā 3000 attīstības projekti.
_____________________________

Informāciju sagatavoja: Santa Vaļuma,
zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 20222000
E-pasts: Santa.Valuma@zm.gov.lv