Vai pašvaldība var organizēt ēdiena piegādi un izdali atsevišķām mērķgrupām

Pašvaldības ārkārtējās situācijas periodā var organizēt ēdienu izdali, nodrošinot atbilstošu higiēnas un citu ar pārtikas drošumu saistītu pamatprasību izpildi:
 
Pārvadāšana
 
Pārtikas transportēšanai, pat īsos attālumos, jānotiek veidā, kas aizsargā pārtiku no iespējamā piesārņojuma un bojāšanās. Produktu pārvadāšanai ieteicams izmantot slēgtus konteinerus, kas ir ne tikai izturīgi un viegli tīrāmi, bet arī saglabā aukstajiem vai karstajiem ēdieniem nepieciešamo uzglabāšanas temperatūru.
 
Lai aizkavētu nevēlamu mikroorganismu attīstību, transportlīdzekļu un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzēto trauku konstrukcijai jānodrošina sekojoša temperatūra:
  • karstajiem ēdieniem vismaz +60°C;
  • atdzesētiem ēdieniem  +4 °C, bet īsu brīdi pārvadāšanas laikā tā var paaugstināties līdz +7 °C.
 
Pakalpojumu sniedzējam ir jānodrošina pārvadāšanas līdzekļu tīrīšanas-dezinfekcijas pasākumi. Transporta līdzeklim un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzētajiem traukiem, jābūt tīriem, labā kārtībā. 
 
Ēdienu izdales organizēšana
 
  • personālu, kurš piedalās ēdienu izdalē, jānodrošina ar atbilstošu darba apģērbu, roku mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem, un, ja nepieciešams, ar vienreizējas lietošanas cimdiem;
  • vienreiz lietojamos cimdus ir jāmaina tik pat bieži, kā  būtu jāveic roku mazgāšana;
  • katram apmeklētājam ēdienu ievieto traukos (t.sk. vienreizējas lietošanas traukos), izsniedz individuālu galda piederumu komplektu, kā arī salvetes;
  • ēdienu izdales vietā nodrošina rakstisku informāciju par ēdienu nosaukumu un sastāvā esošajiem alergēniem vai vielām, kas izraisa nepanesamību;
  • izdali veic tā, lai ēdieni būtu pasargāti no piesārņojuma un tiktu nodrošināta ēdienu atbilstoša uzglabāšanas un pasniegšanas temperatūra;
  • ja nepieciešams, nodrošina apmeklētājiem roku mazgāšanas un/vai dezinfekcijas iespējas (piemēram, mitrās salvetes u.c.).
 
Apmeklētāji jāinformē par nepieciešamību:
 
  • ievērot distanci no citiem apmeklētājiem (vēlams ap 2m);
  • mazgāt un vai dezinficēt rokas pirms maltītes ieturēšanas;
  • neapmeklēt ēdienu sadales vietas, ja ir akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra (drudzis), elpas trūkums) un norādīt attiecīgu kontakta informāciju, kur vērsties.