Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Dalībvalstis Briselē lems par zvejas tiesībām ES un citos ūdeņos

Svētdien un pirmdien, 11. un 12. decembrī, Briselē notiks Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (Padomes) sēde, kurā plānots panākt politisku vienošanos par zvejas tiesībām 2023. gadam ES ūdeņos un ūdeņos, kas nav ES ūdeņi Atlantijas okeānā, Ziemeļjūrā, Vidusjūrā un Melnajā jūrā, kā arī par konkrētiem dziļūdens sugu krājumiem 2023. un 2024. gadam. Latvijas delegāciju Padomē vadīs Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Eiropas Komisija (EK) 28. oktobrī nāca klajā ar regulas priekšlikumu noteikt kopējo pieļaujamo nozveju vērtīgākajiem, kā arī apdraudētākajiem zivju krājumiem un sadalīt to kvotās noteiktām dalībvalstīm ES ūdeņos un kas nav ES ūdeņi saskaņā ar lēmumiem, kas pieņemti divpusējos vai daudzpusējos forumos. Regulas priekšlikums paredz kvotu sadali dalībvalstīm saskaņā ar relatīvās stabilitātes principu. Bez krājumiem, kurus ES pārvalda autonomi, regulas priekšlikums aptver kopīgus krājumus, kurus tā pārvalda kopā ar Norvēģiju, ar Lielbritāniju un ar Ziemeļaustrumu Atlantijas zvejniecības komisija piekrastes valstīm, kā arī zvejas iespējas, kuras izriet no panāktās vienošanās reģionālajās zvejniecības pārvaldības organizācijās. Latviju regulas priekšlikumā satrauc ierosinājums par sešu mēnešu zušu zvejas lieguma ieviešanu visās to dzīves stadijās (pieauguši zuši, kā arī to kāpuri – “stikla zuši”). Jau vairākus gadus Latvija arī uzsver jautājumu par sniega krabju zveju Svalbārā , kas ir ļoti nozīmīga mūsu zvejniekiem, taču, kaut arī regula paredz šādas iespējas Latvijas zvejas kuģiem, tās, diemžēl, nav iespējams īstenot sakarā ES un Norvēģijas savstarpējo nesapratni šīs zvejas jautājumā.

ES dalībvalstu pārstāvji arī diskutēs par pašreizējo situāciju ar Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) stratēģiskajiem plāniem dalībvalstīs. Latvijas KLP stratēģiskais plāns  11. novembrī ir apstiprināts, un pašlaik notiek intensīvs darbs pie nacionālo normatīvo dokumentu izstrādes.

Padomes sēdē dalībvalstis arī dalīsies ar informāciju par situāciju lauksaimniecības tirgū un turpinās diskutēt par risinājumiem situācijas stabilizēšanai lauksaimniecības un pārtikas sektorā saistībā ar Krievijas agresīvo un nepamatoto iebrukumu Ukrainā.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv