Informācija plašsaziņas līdzekļiem
novada garša

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards piektdien, 2022. gada 30. septembrī, piedalījās “Novada garša” sezonas noslēguma konferencē “Vai vietējam produktam būt tavā ēdienkartē?”, kas notika Hanzas peronā, Rīgā.

Konferencē visas dienas garumā dalībnieki diskutēja par vietējo produktu pieejamību ikdienā, vegāniskajām tendencēm sabiedrības ēdienkartē, vēlmēm un iespējām mazināt pārtikas atkritumus un citām tēmām. Savukārt, dienas noslēgumā apbalvoti skolu pavāru un pārtikas produktu kvalitātes konkursa "Novada garša 2022" uzvarētāji.

Savukārt, sestdien, 2022. gada 1. oktobrī visi interesenti aicināti apmeklēt “Novada garša” reģionālo pasākumu sezonas noslēgumu, lai iepazītu labākos vietējās produkcijas ražotājus, mājražotājus un ēdienu gatavotājus no visas Latvijas. Ieeja pasākumā bezmaksas.

Zemkopības ministrs atzīmē: “Latvijas pārtikas ražotāju spēks ir sadarbība – sadarbība ar vietējo izejvielu piegādātājiem, sadarbība savā starpā, sadarbība ar zinātni, lai attīstītu un virzītu jaunus, inovatīvus un augstas pievienotas vērtības produktus. “Novada garša” ir izcils sadarbības piemērs, kas katru gadu piesaista arvien jaunus dalībniekus, iet līdzi laikam un tirgus tendencēm, piedāvājot arvien jaunas iespējas un risinājumus, lai Latvijas patērētāji varētu iepazīt labākos vietējās produkcijas ražotājus, mājražotājus un ēdienu gatavotājus. Pašlaik “Novada garša” katalogs jau piedāvā 950 Latvijas pārtikas uzņēmumu produkciju visā Latvijā, vienlaikus nodrošinot gandrīz 6,6 tūkstošu Latvijā ražotu produktu izsekojamību un kvalitāti. Apsveicama arī tikko ieviestā iespēja uzņēmumiem pēc izvēles iesaistīties e-tirgus norisēs.”

Zīmols "Novada garša" ir ilgtspējīga vietējās pārtikas sistēma, kas nodrošina Latvijas izcelsmes pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti. "Novada garšas" mērķi ir nodrošināt zīmola atpazīstamību, izveidot Latvijas pārtikas produkcijas katalogu ar vietējās izcelsmes pārtikas ražotājiem un pārstrādātājiem, rīkot pasākumus, konferences, konkursus, meistarklases ar zīmolu "Novada garša", popularizējot vietējo pārtiku un tās atpazīstamību Latvijā, Eiropas Savienībā un pasaulē, kā arī konsultēt par sertificēšanas sistēmu "GLOBALG.A.P." Latvijā. Zīmola "Novada garša" veidotājs ir Latvijas Lauku konsultāciju centrs.


Informāciju sagatavoja:
Kristīne Kļaveniece,
ministra padomniece, mob.+371 26417267
e-pasts: Kristine.Klaveniece@zm.gov.lv