Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Valdība nosaka kritērijus Lauksaimnieku konsultatīvajā padomē iekļaujamām dalīborganizācijām

Valdība otrdien, 6. decembrī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus “Lauksaimniecības konsultatīvās padomes nolikums”, nosakot kritērijus nevalstiskajām organizācijām, kas iekļaujamas konsultatīvajā padomē.

Izvērtējot nevalstiskās organizācijas to iekļaušanai Lauksaimnieku konsultatīvajā padomē, no 2023. gada tiks piemēroti kritēriji. Tiks ņemts vērā organizāciju darbības ilgums, darbības jomu skaits, biedru skaits, aktivitāte un sadarbība ar starptautiskām organizācijām. Konsultatīvās padomes nolikumā noteikta arī procedūra nevalstisko organizāciju iekļaušanai konsultatīvajā padomē.

Lauksaimnieku konsultatīvajā padomē būs pārstāvētas dažādu darbības veidu organizācijas un tādējādi arī dažādas saimniecības, piemēram, kooperatīvos esošās, bioloģiskajā jomā strādājošās, jauno lauksaimnieku saimniecības, mazās saimniecības, kapitālsabiedrības, kā arī pārtikas nozares uzņēmumi.

Nolikumā ir arī noteiktas padomes funkcijas, uzdevumi, pienākumi, tiesības un darbības kārtība, kas saglabāta līdzīga kā līdzšinēji ZM rīkojumā.

Pašlaik lauksaimnieku nevalstisko organizāciju darbību regulē ZM rīkojums par Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvo padomi. Tā kā citās ZM kompetencē esošajās nozarēs – pārtikas ražošanā, zivsaimniecībā un mežsaimniecībā – konsultatīvās padomes izveide ir deleģēta Ministru kabinetam, šāda prakse – atbilstoši grozījumiem Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā – no 2023. gada 1. janvāra ieviesta arī lauksaimniecības nozarei.

Lauksaimniecības konsultatīvās padomes mērķis ir veicināt līdzsvarotas lauksaimniecības nozares attīstības politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā.

Noteikumi “Lauksaimniecības konsultatīvās padomes nolikums” stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī un tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

_________________________

Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv