Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards trešdien, 2022. gada 28. septembrī, reģionālajā darba vizītē apmeklēs Balvu novadu, kur tiksies ar Latgales lauksaimniekiem, lai diskutētu par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) Latvijā no 2023. gada.

“No 2023. gada Latgales reģiona lauksaimnieki saņems papildu atbalstu, jo Latvijā tiks ieviests ilgtspēju sekmējošs ienākumu pamatatbalsts novados ar īpašiem apstākļiem. Tas nozīmē, ka novados, kuros veģetācijas perioda ilgums ir īsāks un lauksaimniecības zemes kvalitātes zemāka, un novados, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, atbalsta likme būs par 10 EUR/ha lielāka nekā pamatlikme,” atzīmē K. Gerhards.

Zemkopības ministrs norāda, ka plānoti arī vairāki atbalsta pasākumi, kas labvēlīgi ietekmēs tieši Latgales reģiona lauksaimniekus, jo Latgalē – salīdzinājumā ar pārējiem reģioniem – ir lielāks mazo un vidējo saimniecību skaits. No 2023. gada tiks ieviests ilgtspēju sekmējošais pārdalošais ienākumu papildatbalsts, kas paredz saimniecībām par 3,1-30 ha izmaksāt būtiski lielāku atbalstu nekā par 30,1-100 ha. Tāpat tiks turpināts atbalsts mazajiem lauksaimniekiem 500 EUR saimniecībai gadā.

2021. gadā norisinājās ilgstošas un sarežģītas Eiropas Savienības dalībvalstu ekspertu un politiskā līmeņa noslēdzošās diskusijas par turpmākās KLP nosacījumiem no 2023. līdz 2027. gadam. Pašlaik darbs pie Latvijas KLP stratēģiskā plāna 2023.-2027. gadam, kas gada sākumā tika iesniegts saskaņošanai EK, tuvojas noslēgumam. Sagaidām, ka tuvāko mēnešu laikā EK to saskaņos, lai no 2023. gada 1. janvāra Latvijas lauksaimnieki varētu saņemt ES atbalstu.


Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv     
www.zm.gov.lv