Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards pirmdien, 2022. gada 17. janvārī, Briselē tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski (Janusz Wojciechowski), atkārtoti norādīja, ka EK ir jāsniedz tirgus atbalsta un finansiālā atbalsta ārkārtas pasākumi kritiskā situācijā nonākušajai Latvijas cūkkopības nozarei. Tikšanās notika pēc zemkopības ministra K.Gerharda iniciatīvas.

Kopš 2022. gada sākuma cūkgaļas cena pazeminājusies jau par 14,4 %. Situāciju nozarē vēl vairāk pasliktina pieaugošās ražošanas izmaksas – palielinās gan lopbarības, gan elektrības un gāzes cenas.

Kaspars Gerhards: “Latvijas cūkaudzētāju finansiālā situācija ir sasniegusi kritiski zemāko līmeni – sasniegta nozares izdzīvošanas robeža. Mūsu cūkaudzētāji zaudē vietu Latvijas tirgū, ko pārpludinājusi lētāka cūkgaļa no citām ES dalībvalstīm. Turklāt jāuzsver, ka Latvijā ražotās cūkgaļas apjoms ir salīdzinoši neliels, tāpēc Latviju nav pamats vainot pārprodukcijā. Mēs prasām ES ārkārtas atbalstu Latvijas cūkgaļas audzētājiem, lai segtu milzīgos zaudējumus un stiprinātu nozari.”

Savukārt EK lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis skaidroja, ka šobrīd nebūtu lietderīgi iedarbināt ES līmeņa atbalsta pasākumus, jo tie nenesīs cerēto uzlabojumu visvairāk cietušajām valstīm un saimniecībām. Vienlaikus komisārs apstiprināja, ka EK turpmākās nedēļas turpinās vērtēt cūkgaļas tirgus tendences un gadījumā, ja situācija neuzlabosies, atkāroti izskatīs iespējamos risinājumus. Komisārs uzsvēra, ka labākais risinājums dalībvalstīm būtu izmantot Pagaidu regulējuma valsts atbalsta pasākumiem sniegtās iespējas, ar ko atbalsta ekonomiku pašreizējā Covid-19 uzliesmojuma situācijā.

Arī šodien notikušajā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē (Padome) Briselē dalībvalstu lauksaimniecības ministri apsprieda situāciju pārtikas tirgū. Padomes sēdē zemkopības ministrs K.Gerhards ES dalībvalstis un EK informēja par Latvijas cūkaudzētāju finansiālo situāciju, kuru maksātspēja ir noslīdējusi līdz kritiski zemai robežai.

Kopš 2021. gada rudens cūkgaļas iepirkuma cena ir nepārtraukti pazeminājusies (izņemot nelielu pieaugumu 2021. gada nogalē) un joprojām saglabājas kritiski zemā līmenī. Diemžēl dažas no saimniecībām kritiskās situācijas dēļ ir bijušas spiestas daļēji apturēt ražošanu. 2022. gada sākumā pārdošanā nonākusi viena no Latvijas spēcīgākajām un zināmākajām cūkkopības saimniecībām – SIA “Kunturi”.



Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv