Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Lai pārraudzībā esošās cūkkopības saimniecības atbalstu par sivēnmātēm saņemtu iespējami agrāk, Zemkopības ministrija ir atsaukusies cūkkopības saimniecību lūgumam un sagatavojusi izmaiņas valsts atbalsta piešķiršanas kārtībā vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā un ciltsreģistrā, ko valdība otrdien, 7. jūnijā, apstiprināja. 

Lai Lauku atbalsta dienests (LAD) šogad atbalstu par pārraudzībā esošajām vaislas sivēnmātēm varētu piešķirt agrāk nekā sākotnēji plānots, šķirnes dzīvnieku audzētāju biedrībām šogad iesniegumi par cūkkopības pārraudzības saimniecībām LAD jāiesniedz trīs mēnešus agrāk – līdz 1. jūlijam. Līdz šim katru gadu iesniegumi par saimniecībām bija jāiesniedz līdz 1. oktobrim.

Pēdējā laikā ievērojami augusi cūkgaļas ražošanas pašizmaksa, ko ietekmējusi augstā energoresursu un graudu cena. Tādēļ cūkkopības saimniecībās pašizmaksa ilgstoši bijusi augstāka par gaļas realizācijas cenu, veidojot negatīvu bilanci un traucējot finanšu plūsmu. Veiktās izmaiņas normatīvajā regulējumā ļaus uzlabos finanšu plūsmu saimniecībās, kas ir nozīmīga saimniecību pastāvēšanai šajos ģeopolitiskajos apstākļos.

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 3. maija noteikumos Nr. 247 “Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā un ciltsreģistrā, kā arī to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes datu izvērtēšanai”” stāsies spēkā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 



Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv