Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Latvijā 2022. gadā plānots veikt ievestās mājputnu gaļas un dējējvistu olu pastiprinātu kontroli un uzraudzību tirdzniecībā. Šim mērķim Ministru kabinets lēmis Zemkopības ministrijai no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” 2022. gadam piešķirt 82,5 tūkstošus eiro, no šīs naudas 73,9 tūkstošus eiro paredzot Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam „BIOR” un 8,6 tūkstošus eiro Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD).

Pamatojoties uz Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmas pārtikai un barībai (RASFF) ziņojumiem, laboratorisko kontroļu rezultātiem, kā arī izvērtējot iespējamo apdraudējumu sabiedrības veselībai, ir secināts, ka 2022. gadā tirdzniecībā nepieciešams ņemt laboratoriskos paraugus Latvijā ievesto dējējvistu olu un mājputnu gaļas izmeklēšanai uz veterināro zāļu atliekvielām, salmonelozes izraisītāju klātbūtni, dioksīniem un citām noturīgajām toksiskajām vielām, un smagajiem metāliem, lai nodrošinātu sabiedrības veselības aizsardzību.

Kontroles un uzraudzības veikšanai Ministru kabinets lēmis Zemkopības ministrijai no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” 2022. gadam piešķirt 82,5 tūkstošus eiro, no šīs naudas 73,9 tūkstošus eiro paredzot Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam „BIOR” un 8,6 tūkstošus eiro Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD).

RASFF 2021. gadā no citām ES dalībvalstīm saņemti 53 ziņojumi par neatbilstošām mājputnu gaļas produktu partijām, kuras piesārņotas ar salmonellām un nonākušas Latvijas tirgū, 2020. gadā tika saņemti 32 šādi ziņojumi. Savukārt Latvijas RASFF kontaktpunkts 2021. gadā ievietojis 7 ziņojumus (2020. gadā – 8 ziņojumus) par neatbilstošām citas dalībvalsts izcelsmes mājputnu gaļas produktu partijām, kurās konstatētas salmonellas un kuras nonākušas Latvijas tirgū.

Īstenojot valsts uzraudzību un kontroli, PVD 2021. gadā ir noņēmis un nosūtījis laboratoriskajai izmeklēšanai institūtā “BIOR” 153 mājputnu gaļas produktu paraugus, gan Latvijas, gan citu dalībvalstu izcelsmes, no kuriem 25 paraugi (16,4%) novērtēti kā neatbilstoši.

Vairāk informācijas par ZM informatīvo ziņojumu un naudas piešķīrumu pieejama Ministru kabineta tīmekļvietnē: informatīvais ziņojums “Par nepieciešamo papildu finansējumu Latvijā ievestās mājputnu gaļas un dējējvistu olu pastiprinātai uzraudzībai un kontrolei 2022. gadā” un rīkojums “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem””. Normatīvie akti tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv