Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Ceturtdien, 24.  martā, Zemkopības ministrijā (ZM) notika Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēde, kurā ZM eksperti sniedza informāciju par paveikto Dzīvnieku aizsardzības likuma kritēriju pārskatīšanā saistībā ar cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. 

Nevalstiskās organizācijas (NVO), kas piedalījās padomes sēdē, diskutēja un komentēja, izsakot savus priekšlikumus likuma 4. panta kritēriju pārskatīšanai par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kā arī formulējumam par dzīvnieku spīdzināšanu. Šo kritēriju pārskatīšana ir saistīta ar Krimināllikuma 230. pantu par sodu apmēru un ierobežojumu piemērošanu turēt dzīvnieku. Konsultatīvās padomes sēdē pieņēma lēmumu ministrijai pārskatīt un virzīt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kā arī izvērtēt NVO izteiktos ierosinājumus. 

ZM pārstāvji informēja sēdes dalībniekus par Eiropas Parlamenta (EP) ieceri grozīt normatīvos aktus, kas saistīti ar dzīvnieku aizsardzību pārvadāšanas laikā. Padomes sēdē pieņēma lēmumu, ka ZM pārstāvjiem ir jāseko līdzi EP ierosinātajām normatīvu izmaiņām un par tām jāinformē NVO, lai Latvijas dzīvnieku pārvadātāji varētu gan piedalīties likumdošanas procesā ar saviem ierosinājumiem, gan laikus pielāgoties jaunajām prasībām. 

Sēdē ZM speciālisti arī sniedza informāciju un atbildes uz NVO uzdotajiem jautājumiem par dzīvnieku pārvietošanu no Ukrainas un ciltsrakstu izsniegšanu mājas (istabas) dzīvniekiem, kas ievesti Latvijas Republikā no Ukrainas. 

Atbilstoši Dzīvnieku aizsardzības likumā noteiktajam, Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome ir konsultatīva institūcija, kas izglīto sabiedrību un dod ieteikumus valsts pārvaldes iestādēm un pašvaldībām dzīvnieku aizsardzībā un labturībā. 
____________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv