Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, godinot un izsakot atzinību par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu meža nozarē, Tērvetē sveica gada balvas “Zelta čiekurs 2021” laureātus.

“Gada balvas “Zelta čiekurs” laureāti ir cilvēki, kas meža nozarē ir paveikuši ko paliekošu un vērtīgu. Nozares profesionāļi, kuriem mēs gribētu līdzināties un no kuriem gribētu mācīties. Kā ikkatru gadu, arī šoreiz īpaši godinājām cilvēkus, kas visu savu darba mūžu ir veltījuši meža nozarei. Viņi pieredzējuši, kā meža nozare ir mainījusies un gājusi līdzi laikam. Kaut arī šajā laikā tehnoloģijas ir attīstījušās, tomēr cilvēciskais faktors palicis nemainīgs – zināšanas un pieredze ir neatņemamas meža nozares attīstībā. Tāpēc ņemsim par paraugu arī savā darbā viņu mīlestību pret mežu un darbu, ko katrs no viņiem ir nepagurstoši veicis,” uzsver zemkopības ministrs K. Gerhards.

  • Par mūža ieguldījumu meža nozares gada balvu “Zelta čiekurs 2021” saņēma Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošā pētniece Ilze Veinberga, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes ilggadējā darbiniece Rūta Kazāka un SIA “Rīgas Meži” Gaujas mežniecības mežsargs Jānis Sejāns. 
  • Par izciliem sasniegumiem meža nozarē zemkopības ministrs K. Gerhards pasniedza I. Veinbergai, R. Kazākai un J. Sejānam arī Ministru kabineta Atzinības rakstu, kas iedibināts, lai izteiktu valdības atzinību privātpersonām par izciliem sasniegumiem tautsaimniecībā, zinātnē, izglītībā, veselības un vides aizsardzībā, valsts pārvaldē, kultūrā, sportā un valsts aizsardzībā. 
  • Nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” ar balvu “Zelta čiekurs” apbalvots uzņēmums AS „Graanul Invest”.
  • Nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” balvu “Zelta čiekurs” ieguva SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts” vadītājs Andrejs Domkins.
  • Nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” laureāti izvērtēti Latvijas Meža īpašnieku biedrības rīkotā konkursā “Sakoptākais mežs”. Ar balvu “Zelta čiekurs” apbalvoja meža īpašuma “Druvnieki” saimniekus Rūdolfu un Silviju Paegles.
  • Savukārt ar balvu “Zelta čiekuriņš” nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” apbalvoja ģimenes uzņēmumu SIA “Jūrmalas Mežaparki” un mīksto mēbeļu ražotāju SIA “Sencis”.
  • Nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” balvu “Zelta čiekuriņš” saņēma LLU Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis.
  • Nominācijā “Par ilgtspējīgu saimniekošanu” balvu “Zelta čiekuriņš” saņēma meža īpašnieku savienība SIA “PK Mežs” un meža īpašnieks ar zvejnieka pagātni Rišards Petraškevičs.

Svinīgā apbalvojumu pasniegšanas ceremonija šogad norisinājās Meža dienu laikā, 2022. gada 27. maijā Tērvetes dabas parkā.

Balvu „Zelta čiekurs” piešķir četrās nominācijās: „Par mūža ieguldījumu”, “Par inovatīvu uzņēmējdarbību”, “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” un “Par ilgtspējīgu saimniekošanu”. „Zelta čiekurs” dibināts, lai apzinātu Latvijas labākos meža darbiniekus, pateiktos viņiem par paveikto un iepazīstinātu sabiedrību ar Latvijas labākajiem mežsaimniekiem. Konkursa pastāvēšanas laikā meža nozares Gada balva ir pasniegta turpat 200 Latvijas mežsaimnieku, nozares pētnieku, uzņēmēju, biedrību un uzņēmumu. Balva šogad pasniegta astoņpadsmito reizi. 



Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv