Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Krievijas agresija Ukrain

Pirmdien, 17. oktobrī, Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padome (Padome) Luksemburgā diskutēja par situāciju lauksaimniecības produkcijas tirgū, jo īpaši saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Latvija norādīja, ka ražošanas resursu cenu ārkārtējais palielinājums negatīvi ietekmējis pilnīgi visu lauksaimniecību, tomēr dažos sektoros ietekme ir daudzkārt spēcīgāka nekā citos, liekot ražotājiem balansēt uz izdzīvošanas robežas. Lopbarības graudu, minerālmēslu un dabasgāzes cenas kāpums ļoti smagā situācijā nostādījis cūkkopjus, putnkopjus, liellopu audzētājus un piena lopkopjus. Ļoti sarežģītā situācijā ir arī dārzeņkopji, īpaši audzētāji segtajās platībās ar lielu kurināmā patēriņu. Patiesībā visas lauksaimniecības produkcijas cena un pat tās palielinājums nespēj segt ārkārtīgi kāpušās ražošanas izmaksas.

Ievērojot situācijas nopietnību nozarē, Latvija aicināja Eiropas Komisiju (EK) turpināt dažādus atbalsta pasākumus lauksaimniecības nozarē, tostarp Krīzes pagaidu valsts atbalsta īstenošanu arī pēc 2022. gada beigām.

Saistībā ar izejvielu cenu kāpumu Latvija vērsa uzmanību, ka situācija ar minerālmēsliem ir kritiska un ar bažām tiek gaidīta pavasara sezona. Ja situācija neuzlabosies, tas dramatiski ietekmēs kopražu, kas savukārt var radīt riskus turpmākam pārtikas nodrošinājumam. Tāpēc Latvija uzsvēra, ka ir nepieciešami tūlītēji ES līmeņa risinājumi, lai garantētu minerālmēslu nodrošinājumu gan to pieejamības, gan cenas ziņā.

ES dalībvalstis norādīja, ka ar nepacietību gaida drīzo EK paziņojumu par stratēģiju minerālmēslu krīzes risināšanai, ko plānots publiskot novembra sākumā.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv