Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Drīzumā Latvijas Goda ģimenes* varēs saņemt licenci par samazinātu maksu vai bez maksas makšķerēšanai publiskajos ūdeņos, tostarp Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos un ūdeņos, kuros zvejas tiesības pieder valstij. To paredz otrdien, 12. aprīlī, Ministru kabinetā akceptētie grozījumi normatīvajos aktos par licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtību.

Lēmumu par to, vai Latvijas Goda ģimenes apliecības lietotājiem tiks izsniegta bezmaksas licence vai licence par samazinātu maksu, pieņems pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā ir konkrētie ūdeņi.

Papildus noteikts, ka licencētās makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību organizētājs licenci par samazinātu maksu vai bezmaksas licenci varēs piešķirt personām, kuras piedalās organizētāja rīkotajos zivju, vēžu un dabas aizsardzības pasākumos. Līdz šim samazinātas maksas vai bezmaksas licenci organizētājs varēja piešķirt tikai makšķernieku biedrību biedriem, nevis citām personām, kuras aktīvi piedalās šādos pasākumos. 

Jaunie nosacījumi būs piemērojami pēc nepieciešamo grozījumu veikšanas pašvaldību saistošajos noteikumos par licencēto makšķerēšanu, vēžošanu vai zemūdens medībām, bet ne vēlāk kā līdz 2023. gada 1. janvārim, lai pašvaldībām dotu laiku sagatavot un apstiprināt saistošo noteikumu grozījumus.

Izmaiņas arī paredz, ka zemūdens medību licences par samazinātu maksu vai bez maksas var piešķirt tikai tad, ja tās ir paredzētas ūdenstilpes licencēto zemūdens medību nolikumā.

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumos Nr. 799 “Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība”” stāsies spēkā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. 

* Latvijas Goda ģimenes apliecību izmanto personas no daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai noteikta I vai II invaliditātes grupa. 
_________________________
Informāciju sagatavoja:
 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv