Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija atgādina lauksaimniekiem par iespēju izmantot atviegloto sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa režīmu sezonas darbos nodarbinātajiem, par tiem maksājot vien 15 procentu darbaspēka nodokli, bet ne mazāk par 70 centiem par katru nostrādāto dienu. Arī pensionāriem, bezdarbniekiem, bērniem un viesstrādniekiem var piemērot šo nodokļa režīmu. Turklāt, nodarbinot bērnus, vecākiem tiek saglabāts iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādājamām personām. 

Jaunumi:

  • sezonas darbinieku ienākumiem atvieglotā nodokļa režīma piemērošana ir pagarināta līdz 90 dienām (iepriekšējo 65 dienu vietā), ja darbinieks sezonas rakstura darbos strādā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim, 
  • atviegloto nodokļa režīmu var piemērot arī tiem sezonas strādniekiem, kurus nodarbina akmeņu lasīšanā lauksaimniecības zemes sagatavošanā ražošanai (aršanai, sēšanai, ražas novākšanai u.tml.). Līdz šim atvieglotais darbaspēka nodokļu režīmu varēja piemērot tikai augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā vai stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā. 

Lai sezonas laukstrādniekam piemērotu atviegloto nodokļa režīmu, jāizmanto Lauku atbalsta dienesta Elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS), un sezonas laukstrādniekus var reģistrēt arī Lauku atbalsta dienesta (LAD) mobilajā lietotnē, kurā izveidota jauna sadaļa “Sezonas ls”. Tajā var ērti veikt gan sezonas strādnieku reģistrēšanu, gan apskatīt informāciju par saimniecībā jau esošajiem sezonas laukstrādniekiem, veikt datu labošanu un pārskatīt informāciju par darbiniekiem. 


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv