Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Piektdien, 31. jūlijā, Mazsalacā notiks Agroresursu un ekonomikas institūta rīkotā “Lauku diena”, kas tapusi sadarbībā ar ZS ”Lojas”, SIA “Spelta” un SIA “Transhemp”. 

Šajā lekciju un praktisko piemēru ciklā tiks apskatītas pārtikas kaņepju audzēšanas tehnoloģijas, kas patlaban ieguvušas lielu popularitāti citviet pasaulē. Lauku dienā tiks prezentēti pētniecības rezultāti no audzēšanas piemēriem Latvijā, kā arī būs iespējams aplūkot kaņepju audzēšanas saimniecību līdz šim paveikto Latvijā. ZS “Lojas” saimnieks Mareks Bērziņš dalīsies ar pieredzi šo kultūraugu audzēšanā, kā arī stāstīs par eksperimentiem kaņepju audzēšanā bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā.

Lauku dienā piedalīsies arī Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Grasbergs, lai ar ražotājiem apspriestu šīs potenciālās nozares turpmāko attīstību Latvijā. 

Jānis Grasbergs: “Šobrīd mēs esam par soli tuvāk pasaules lauksaimniecības jaunajām ievirzēm. Pavisam nesen tika apstiprināti jauni, uz attīstību vērsti likuma  grozījumi. Līdz ar to Latvijā ir iespējams audzēt lauku kaņepes, tālāk izmantojot to lapas, kātus un ziedkopas, respektīvi visas sastāvdaļas. Eiropa un pasaule iet ekoloģiskās domāšanas un ražošanas virzienā, izejvielas, kuras iegūst no kaņepēm, tiek izmantotas dažādu ķīmisku komponenšu aizstāšanā. Piemēram, kaņepju šķiedru izmanto autobūvē, bet citas sastāvdaļas var izmantot medicīnā un kosmētikā. Kaņepju audzēšana tik tiešām ir perspektīva nozare, kurai ir vērts pievērst uzmanību. Turklāt Latvijā ir gana labvēlīgi laikapstākļi, lai nodarbotos ar šo augu audzēšanu.”

Lauku dienā Jānis Grasbergs stāstīs arī par to, kādi ieguvumi no šī kultūrauga var būt lauksaimniekiem un reģionos un pilsētās dzīvojošiem, un kāda varētu būt attīstības vīzija šajā nozarē.

Lai apmeklētu ‘’Lauku dienu’’ interesenti tiek aicināti pieteikt dalību pa tālruni +371 29182030 vai rakstot uz e-pastu pavula.iveta@gmail.com.


Informāciju sagatavoja: 

Kaspars Funts

Nodaļas vadītāja vietnieks
Kaspars.Funts [at] zm.gov.lv