Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Otrdien, 24. maijā, valdība apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavoto kārtību ES mēslošanas līdzekļu ar CE zīmi apritei, lai nodrošinātu pāreju uz jaunajiem Eiropas Savienības (ES) nosacījumiem Latvijā un atbilstošu mēslošanas līdzekļu tirgus uzraudzību, nodrošinot līdzekļu atbilstību noteiktajām prasībām. Pēc šāgada 16. jūlija, kad ES mēslošanas līdzekļu aprite notiks pēc jaunajiem nosacījumiem, marķējums “EK mēslošanas līdzeklis” tiks aizstāts ar “Eiropas atbilstības” jeb CE zīmi, kas ir ražotāja apliecinājums un norāda, ka ES mēslošanas līdzeklis atbilst noteiktajām prasībām.

Ar CE zīmi turpmāk varēs tikt marķēti arī organiskie mēslošanas līdzekļi, substrāti, biostimulatori, ja tie būs ražoti saskaņā ar ES nosacījumiem, tādējādi paplašināsies tirgū pieejamais mēslošanas līdzekļu klāsts. 

Vienlaikus jāvērš uzmanība, ka no 16. jūlija mainīsies arī nepieciešamā dokumentācija, kas ražotājam, ievedējam vai iepakotājam ir iesniedzama Valsts augu aizsardzības dienestā (VAAD), lai pieteiktu uzskaitei ES mēslošanas līdzekli ar CE zīmi. Piesakot uzskaitei ES mēslošanas līdzekli ar CE zīmi, vairs nebūs jāiesniedz izziņa, ar ko ražotājs apliecina, ka mēslošanas līdzeklis atbilst līdzšinējā regulējuma prasībām, bet būs jāiesniedz ražotāja ES atbilstības deklarācijas kopija. 

Ja mēslošanas līdzekļa iepakotājs mainīs uzskaitei pieteikta mēslošanas līdzekļa nosaukumu vai preču zīmi vai veiks citas izmaiņas vai pievienos papildinformāciju, tad iepakotājs tiks uzskatīts par ražotāju un viņam būs jāsagatavo tehniskā dokumentācija un jāveic atbilstības novērtēšanas procedūra, ko paredz jaunās regulas (2019/1009)  sestajā pantā noteiktie ražotāja pienākumi. 

Noteikumi noteic, ka mēslošanas līdzekļus ar līdzšinējo marķējumu “EK mēslošanas līdzeklis”, kuri tirdzniecībā ES nonākuši līdz 2022. gada 16. jūlijam, drīkstēs pārdot arī pēc šī datuma, kā arī šos mēslošanas līdzekļus varēs pieteikt uzskaitei VAAD saskaņā ar līdzšinējo aprites uzraudzības un kontroles kārtību mēslošanas līdzekļiem ar marķējumu “EK mēslošanas līdzeklis”. 

Noteikumi “Aprites uzraudzības un kontroles kārtība ES mēslošanas līdzekļiem ar CE zīmi” stāsies spēkā 2022. gada 16. jūlijā un tiks publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.  



Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv