Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Pamatojoties uz sabiedriskajā medijā izplatīto informāciju par būtiskiem labturības un biodrošības prasību pārkāpumiem kažokzvēru novietnēs, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards izdevis rīkojumu, kurā uzdevis Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) nekavējoties veikt pastiprinātas ārpuskārtas kontroles visās kažokzvēru novietnēs, izvērtējot to atbilstību dzīvnieku labturības un biodrošības prasībām, un līdz šā gada 12. jūlijam iesniegt Zemkopības ministrijai (ZM) detalizētus pārbaudes rezultātus, tajā skaitā konstatētās neatbilstības, pieņemtos lēmumus un soda apmērus.

Lai veicinātu stingrāku paškontroli dzīvnieku audzētavās, PVD inspektoriem uzdots pastiprināto kontroļu laikā pārrunāt ar kažokzvēru audzētavu īpašniekiem iespēju brīvprātīgi ieviest attālināto videonovērošanas sistēmu, lai pievērstu lielāku uzmanību darbinieku veiktajiem pienākumiem, kas saistīti ar dzīvnieku sagūstīšanu, pārvietošanu un tamlīdzīgām darbībām, lai novērstu un izslēgtu cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem.

Zemkopības ministrs savā rīkojumā PVD arī uzdevis līdz 12. jūlijam iesniegt ZM priekšlikumus grozījumiem spēkā esošajos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu dzīvnieku labturības prasību uzlabošanu kažokzvēru audzēšanā.

Jānis Eglīts, zemkopības ministra biroja vadītājs: “Kažokzvēru audzētavā nofilmētajos un televīzijā demonstrētajos video materiālos par darbinieku izturēšanos pret dzīvniekiem ir skaidri un nepārprotami saskatāmi labturības prasību pārkāpumi, kas kalpos kā pierādījums, lai vainīgie saņemtu sodu, un turpmāk šādi pārkāpumi pret dzīvniekiem neatkārtotos. Zemkopības ministrija augstu novērtē žurnālistu darbu, atklājot šos pārkāpumus. Zemkopības ministrija arī turpmāk asi reaģēs uz pārkāpumiem dzīvnieku labturībā un veiks pastiprinātu uzraudzību, lai nepieļautu cietsirdīgu un vardarbīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Tieši tāpēc zemkopības ministrs uzdevis Pārtikas un veterinārajam dienestam bez kavēšanās veikt visu nepieciešamo, lai šādi gadījumi tiktu konstatēti un turpmāk nepieļauti.”
____________________________________
Informāciju sagatavoja

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv