Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs 7. aprīlī piedalījās ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (Padomes) sanāksmē Luksemburgā, kurā Eiropas Komisija (EK) un ES dalībvalstis apsprieda situāciju lauksaimniecības tirgū, tajā skaitā pārtikas nodrošinājuma jautājumus.

EK lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis (Janusz Wojciechowski) uzsvēra, ka pārtikas nodrošinājums un pārtikas piegāžu drošība ir iemesls, kādēļ ES Kopējās lauksaimniecības politika (KLP) pirms 60 gadiem tika izveidota. Šobrīd Krievijas agresijas Ukrainā kontekstā redzams, ka pārtikas nodrošinājums ir tikpat svarīgs kā militārais nodrošinājums un aizsardzība.

J.Vojcehovskis uzsvēra, ka ES jācenšas rast līdzsvaru pārtikas sistēmu ilgtspējas un pārtikas nodrošinājuma starpā. Ir jāstiprina ES lauksaimniecības noturība un jāveicina lauksaimniecības ražīgums. Komisārs apzinās, ka ES paredzētais atbalsts krīzes rezerves ietvaros ir svarīgs instruments esošās situācijas stabilizēšanai tirgū, taču nav pietiekams. Tāpat komisārs akcentēja nepieciešamību nodrošināt netraucētu ES iekšējā tirgus darbību, norādot, ka nedrīkst pieļaut eksporta ierobežojumus.

ES dalībvalstis atzinīgi vērtēja EK 23. marta paziņojumu par atbalstu pārtikas nodrošinājumam un tajā ietvertos pasākumus (tirgus atbalsta pasākumi, valsts atbalsta pasākumi, atkāpes no ražošanas ierobežojumiem papuvēs, lielāki tiešmaksājumu avansa maksājumi u.c.), vienlaikus norādot, ka ir iespējas tos pilnveidot un pielāgot atbilstoši situācijas attīstībai. Dalībvalstis atkārtoti uzsvēra nepieciešamību mazināt ES atkarību no trešo valstu energoresursu un izejvielu, t.sk. minerālmēslu, importa un to pieejamības nodrošināšana ražotājiem par adekvātām cenām.

ZM valsts sekretārs Raivis Kronbergs: “Tieši pirms 60 gadiem Eiropas Ekonomikas kopienas dibinātājvalstis definēja KLP mērķus. Galvenais no tiem bija nodrošināt Eiropas iedzīvotājus ar kvalitatīvu un drošu pārtiku. Tas viennozīmīgi ir aktuāls un svarīgs ES KLP mērķis arī tagad – šajā ģeopolitiski un ģeoekonomiski sarežģītajā laikā. Pārtika un pārtikas nodrošinājums ir valsts drošības garants gan Latvijai, gan Eiropas valstīm.”
____________________________________
Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv