Informācija plašsaziņas līdzekļiem
laiva

Zemkopības ministrija (ZM) pieņēmusi lēmumu palielināt mencu piezvejas limitu Baltijas jūras piekrastes komerczvejā vēl par 10 tonnām. Tādējādi kopumā piekrastes komerczvejai 2022. gadā būs iedalītas 20 tonnas mencu piezvejas iespēju. Šis ZM lēmums stājas spēkā trešdien, 2022. gada 19. oktobrī.

Lai saudzētu Baltijas jūras mencas, Eiropas Savienības regulā 2021/1888 2022. gadā ir paredzēts mencu specializētās zvejas liegums Baltijas jūrā, tai skaitā arī visos Latvijas piekrastes ūdeņos.

Tā kā piekrastes ūdeņos pārsvarā notiek jaukta tipa nespecializēta zveja un nav iespējams izvairīties no attiecīgā sezonā piekrastē sastopamām mencām, ZM ar lēmumu 2022. gadā Austrumbaltijas mencu piezvejas limitu piekrastes zvejai bija noteikusi 10 tonnu apmērā no Latvijai paredzētās kopējās mencu piezvejas kvotas Baltijas jūrā (51 tonna), lai ar to samazinātu risku potenciālai zvejas aizliegšanai piekrastē, ja pilnībā tiktu izsmelts noteiktais mencu piezvejas apjoms.

Tomēr šogad piekrastes zvejā mencas zvejas rīkos piezvejojas vairāk, nekā plānots, un jau oktobra sākumā piekrastes zvejā bija nozvejoti vairāk nekā 80% no piekrastes zvejai 2022. gadam noteiktā mencu piezvejas apjoma (10 tonnām).

“Latvijai ir svarīgi kopt un saglabāt piekrastes zvejas tradīcijas. Zemkopības ministrijas savlaikus pieņemtais lēmums dos iespēju piekrastes komerczvejniekiem, kuru lomos jauktajā zivju sugu zvejā menca šogad nonāk lielākā apjomā, izmantot Latvijas šogad vēl neapgūto mencu piezvejas apjomu. Tas ir būtiski gan piekrastes komerczvejniekiem, kas varēs turpināt strādāt, gan Latvijas ekonomikai un zivsaimniecībai kopumā,” atzīmē zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

ZM, operatīvi izvērtējot valsts informācijas sistēmā “Latvijas zivsaimniecības integrētā kontroles un informācijas sistēma” pieejamo informāciju par piezvejoto mencu apjomu dažādos zvejas segmentos, secinājusi, ka, kaut arī 2022. gadā komerczvejā piekrastes ūdeņos mencas tiek piezvejotas salīdzinoši lielā apmērā, reņģu un brētliņu zvejā Baltijas jūrā aiz jūras piekrastes ūdeņiem mencas vispār šogad netiek piezvejotas. Savukārt plekstu zvejā Baltijas jūrā aiz jūras piekrastes ūdeņiem ir piezvejotas tikai 0,14 tonnas mencu, jo plekstu zveja aiz piekrastes ūdeņiem 2022. gadā ir veikta minimāli. Līdz ar to Latvijai noteiktā mencu piezvejas kvota 2022. gada oktobra vidū ir izmantota tikai par 18,5%, kas dod iespēju ZM pārskatīt mencu piezvejas limitu Baltijas jūras piekrastes komerczvejā.

Lēmums “Par grozījumu Zemkopības ministrijas 2021. gada 22. decembra lēmumā Nr. 4.1-12e/18 “Par komerciālās un atpūtas zvejas papildu regulējumu Baltijas jūrā 2022. gadā”” ir publicēts oficiālajā izdevumā “ Latvijas Vēstnesis”.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv