Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Šogad OECD lauksaimniecības ministru sanāksmes fokusā – pārtikas nodrošināšana pasaulē

Ceturtdien un piektdien, 3. un 4. novembrī, Parīzē notika Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu un partnervalstu lauksaimniecības ministru un pārstāvju sanāksme “Veidojot ilgtspējīgu lauksaimniecību un pārtikas sistēmas mainīgajos apstākļos: kopīgi izaicinājumi, pārmaiņu risinājumi”. Latviju sanāksmē pārstāvēja Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Edgars Kronbergs.

Šogad lauksaimniecības ministru konferencē meklēja kopīgus risinājumus, kā pārvarēt pašreizējo globālo krīzi apgādei ar pārtiku, ko izraisījusi Krievijas agresīvā politika. Dalībvalstis izteica savu viedokli un kopīgi meklēja specifiskus līdzekļus, kā nodrošināt pārtikas apgādi pasaulē tuvākajos mēnešos un gados. Tika meklēti instrumenti rīcībai, kas noderīgi ne vien īstermiņa, bet arī ilgtermiņa krīžu pārvarēšanai. Dalībvalstis arī centās atrast iedarbīgus veidus starptautiskās kooperācijas stiprināšanai, lai pasargātu pārtikas apgādi no iespējamiem pārrāvumiem nākotnē.

”Tas ir trīskāršs izaicinājums – pabarot arvien pieaugošo iedzīvotāju skaitu pasaulē ar veselīgu pārtiku, nodrošināt tādu ražošanu, kas – cik vien iespējams – aizsargā dabas resursus un vienlaikus nodrošina pienācīgus apstākļus lauksaimniekiem un nodrošina lauku apvidu apdzīvotību,” saka ZM parlamentārais sekretārs Edgars Kronbergs.

Latvija var apgādāt ar pārtiku ne tikai iekšējo tirgu, bet arī sniegt savu artavu globālajā pārtikas nodrošinātībā. Tomēr ne visus izdevumus, kas lauksaimniekiem rodas no arvien stingrākiem standartiem vides aizsardzībā un citās jomās, var kompensēt ieņēmumi no produktu realizācijas.

”Tāpēc Kopējā lauksaimniecības politika sniedz iespējas gan daļu no šiem izdevumiem segt, gan virzīt lauksaimniecības attīstību ar motivējošām subsīdijām. Latvijas lauksaimniecībai ilgtermiņā ir svarīga piekļuve pasaules tirgum uz līdzvērtīgiem nosacījumiem, tādēļ ir jāveicina pārtikas piegādes ķēžu noturība gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī,” skaidro Edgars Kronbergs.

OECD dalībvalstu un partnervalstu lauksaimniecības ministru sanāksme pieņēma deklarāciju par pārveidojošiem risinājumiem ilgtspējīgās lauksaimniecības un pārtikas sistēmās, kurā apņemas atbalstīt lauksaimniecības un pārtikas sistēmu pārveidi, paplašināt starptautisko dialogu un sadarbību un veikt visaptverošas darbības badu un visa veida nepilnvērtīga uztura izskaušanai, stiprinot piegādes ķēdes, palielinot investīcijas pētniecībā, samazinot pārtikas zudumus un veicot citus svarīgus pasākumus. Ar deklarācijas tekstu varat iepazīties ŠEIT.

OECD organizācijā ir pārstāvētas arī pasaules 38 attīstītās valstis, kuras turpina attīstīt savu lauksaimniecības sektoru un pārtikas sistēmu gan vietējā gan globālā līmenī atbilstoši patērētāju un dabas vajadzībām. OECD dalībvalstu un partnervalstu lauksaimniecības ministru un pārstāvju sanāksmes tiek sasauktas, lai apspriestu jautājumus, kāda lauksaimniecības politika nepieciešama produktīvākas, ilgtspējīgākas un elastīgākas lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai un pārtikas apgādes sistēmas nodrošināšanai.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv