Igaunijas, Latvijas, Lietuvas Pētniecības, attīstības un inovāciju sadarbības biroji un Polijas Nacionālais pētniecības un attīstības centrs Briselē sadarbībā ar valstu nacionālajiem kontaktpunktiem šonedēļ uzsāk tiešsaistes semināru ciklu “Augsnes kurss Eiropai – iespējama misija Baltijas jūras reģionā” (A soil deal for Europe – mission possible in the Baltic Sea Region). 

Pirmais seminārs, kas būs veltīts pašreizējai situācijai ES augsnes misijā un valstu iniciatīvām, notiks 2022. gada 15. jūnijā. Savukārt, otrais seminārs par iedzīvotāju un uzņēmumu iesaisti ES augsnes misijā notiks 2022. gada 29. jūnijā. Reģistrācija tiešsaistes semināriem.

Šajos pasākumos eksperti no Eiropas Komisijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas valsts iestādēm, augsnes izpētes iestādēm, jaunuzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām prezentēs programmas “Apvārsnis Eiropa” piedāvātās iespējas, iepazīstinās ar labāko praksi, kā sniegt ieguldījumu ES misijā “Augsnes kurss Eiropai” un kā koordinēt misijas īstenošanu reģionālā līmenī Baltijas jūras reģiona valstīs.

Pirmajā tiešsaistes seminārā, kas notiks 15. jūnijā, Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā iepazīstinās ar augsnes misijas koordinēšanu Latvijā, savukārt Norvēģijas finanšu instrumenta projekta “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā” (E2SOILAGRI) vadītājs Lauris Leitāns iepazīstinās ar šo projektu un tā ieguldījumu izpratnes par augsni veicināšanā.

Semināra tiešraide. Tiešraides sākums pulksten 10.30.

Galvenais ES augsnes misijas mērķis ir izveidot 100 dzīvas laboratorijas, kurās izstrādā jaunas novatoriskas metodes augsnes veselībai, un bākas, kurās demonstrē labāko praksi augsnes atveseļošanai, lai pāreju uz veselīgas augsnes izmantošanu varētu veikt līdz 2030. gadam. 

Misijas rezultātā tiks iegūta labāka izpratne par augsnes funkcijām un ekosistēmu, kā arī šķēršļiem un veicinātājiem augsnes veselības atjaunošanai zemes izmantojumam dažādās nozarēs. Savukārt zemes apsaimniekotājiem, ražotājiem, politikas veidotājiem un citām ieinteresētajām personām būs pieejamas zināšanas, kas ļaus novērtēt augsnes veselību un atbilstoši rīkoties, lai to uzlabotu.



Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv