Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Lai pārrunātu lauksaimniecības nozares aktualitātes, zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts un Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs tikās ar Lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Piena loģistika” biedriem.

Tikšanās laikā ZM iepazīstināja ar plānotajiem atbalsta pasākumiem Krievijas kara izraisītās krīzes skartajiem lauksaimniecības produkcijas un pārtikas ražotājiem.

ZM informēja, ka 5. jūlijā valdība apstiprināja ZM priekšlikumu par 10 miljonu eiro atbalstu no valsts budžeta lauksaimniecības produkcijas pārstrādei, lai mazinātu Krievijas kara Ukrainā izraisītās sekas un nodrošinātu nepārtrauktu lauksaimniecības produkcijas ražošanu, kā arī veicinātu nozares spēju pielāgoties jaunajiem tirgus apstākļiem. Šā atbalsta piemērošanai Latvijai vēl jāsaņem Eiropas Komisijas (EK) atzinums par atbalsta saderību*.

Tāpat tikšanās laikā ZM un kooperatīva biedri diskutēja par plānoto Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecības nozarei no 2023. gadā.

“Kooperācija ir efektīvākā sadarbības forma, lai stiprinātu valsts un katra individuālo konkurētspēju. Dalība Eiropas Savienībā sniedz iespējas mūsu saražotajiem produktiem nonākt 400 miljonu patērētāju tirgū, vienlaikus tas ir izaicinājums būt konkurētspējīgiem gan kvalitātē, gan cenā. Mazām un vidējām saimniecībām vienām ir grūti cīnīties ar Eiropas lielajām kompānijām, tāpēc kooperācija ir forma, kas ir īpaši atbalstāma un pilnveidojama, lai stātos pretī jaunajiem izaicinājumiem,” pēc tikšanās atzīmēja zemkopības ministra biroja vadītājs J. Eglīts.

Tikšanās notika Valmieras koncertzālē 2022. gada 6. jūlijā. Lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Piena loģistika” ir lielākais Latvijas piensaimnieku izveidotais kooperatīvs, kura pamatdarbība ir nepasterizētā piena iepirkšana un pārdošana piena pārstrādes uzņēmumiem. Tas pašlaik apvieno 70 aktīvos biedrus.

* atbilstoši EK Krīzes pagaidu regulējumam valsts atbalsta pasākumiem ekonomikas atbalstam pēc Krievijas agresijas pret Ukrainu


Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv
Tīmekļvietne: www.zm.gov.lv