Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards pirmdien, 21. martā, piedalīsies Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē (Padome) Briselē, kur dalībvalstis un Eiropas Komisija (EK) apspriedīs situāciju lauksaimniecības un pārtikas preču tirgū pēc Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Latvijas ieskatā nepieciešams bez kavēšanās būtiski samazināt Eiropas Savienības atkarību no Krievijas resursiem – minerālmēsliem, lopbarības, energoresursiem. Eiropas Komisijai jāveic resursu cenu un tirgus pieejamības uzraudzība, kas dotu iespēju ES ražotājiem savlaikus pārorientēties.”

Padomes laikā paredzēts apriest arī ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) stratēģisko plānu apstiprināšanu. 

“Krievijas izraisītais karš Ukrainā un tā sekas var likt pārvērtēt plāna stratēģiskos virzienus, stiprinot lauksaimniecības nozares noturību tās galvenā mērķa īstenošanai – droši apgādāt sabiedrību ar pārtiku nepieciešamajā apjomā,” norāda zemkopības ministrs.

Jau ziņots, ka Zemkopības ministrija KLP Latvijas stratēģisko plānu, kurā balstīsies lauksaimniecības un lauku uzņēmējdarbības attīstība nākamajos piecos gados (2023.-2027.), iesniedza EK apstiprināšanai 2022. gada 18. janvārī.

_________________________
Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv     
www.zm.gov.lv