Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Zemkopības ministrs

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstu lauksaimniecības ministru sanāksmē Tartu, Igaunijā, diskutējot par bioekonomikas attīstības perspektīvām ES un pārrobežu sadarbību šajā jomā, uzsvēra industrijas, zinātnes un politikas veidotāju sadarbības lomu bioekonomikas attīstībai.

Sarunās ar kolēģiem K. Gerhards atzīmēja: “Latvijai ir liels potenciāls bioekonomikā. Latvijas ieskatā, bioekonomikas attīstībai nozīmīga ir dažādu iesaistīto pušu koordinēta sadarbība gan nacionālā, gan reģionālā mērogā. Labs piemērs tam ir bioekonomikas klasteri vai centri, kas apvieno nepieciešamās kompetences, nodrošinot zināšanu un tehnoloģiju pārnesi, kā arī veicinot inovācijas un pieredzes apmaiņu.”

Latvijā, lai attīstītu zinātnisko institūciju un bioekonomikas nozaru uzņēmēju sadarbību, kā arī veicinātu komunikāciju un vienotu izpratni starp zinātniekiem, politikas veidotājiem un industriju, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) ir izveidojusi  Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centru. Tā mērķis ir attīstīt zinātnisko institūciju un bioekonomikas nozaru uzņēmēju, t.sk. zemnieku un meža īpašnieku produktīvu sadarbību, izmantojot dažādus atbalsta instrumentus un organizējot dažādus pasākumus, lai veicinātu zināšanu pārnesi un komercializāciju.

Lai pārrunātu nozares iespējas un izaicinājumus bioekonomikas jomā, pielāgojoties ilgtspējīgas pārtikas ražošanas un klimata pārmaiņu prasībām, 2022. gada 13. oktobrī zemkopības ministrs K. Gerhards Tartu, Igaunijā piedalījās arī starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Aprites bioekonomika – pāreja uz ilgtspējīgu pārtikas ražošanu” (Circular bioeconomy a shift towards sustainable food production).


Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv 
Tīmekļvietne: www.zm.gov.lv