Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards pirmdien, 2022. gada 17. janvārī, Briselē tiksies ar Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski (Janusz Wojciechowski), kā arī piedalīsies ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē.

Tikšanās laikā ar lauksaimniecības komisāru zemkopības ministrs atkārtoti vērsīs uzmanību uz kritisko situāciju Latvijas cūkkopības nozarē un aicinās EK nekavējoties īstenot tirgus atbalsta un finansiālā atbalsta ārkārtas pasākumus kritiskā situācijā nonākušajai Latvijas cūkkopības nozarei.

Cūkgaļas iepirkuma cena 2022. gada sākumā atkal piedzīvojusi samazinājumu par 8,4%. Izmaksas cūkgaļas ražotājiem nesamazinās – tieši otrādi, kopš 2020. gada tās turpina pieaugt saistībā ar lopbarības graudu cenu kāpumu, jo būtisks cenu pieaugums ir novērojams visiem lopbarības graudiem. Šobrīd esošās cenas ir augstākās kopš 2013. gada.

Cūkkopības nozares saimniecības Latvijā šobrīd meklē iespējamos risinājumus, tomēr dažas no tām jau ir bijušas spiestas daļēji apturēt ražošanu. 2022. gada sākumā pārdošanā nonākusi viena no Latvijas spēcīgākajām un zināmākajām cūkkopības saimniecībām – SIA “Kunturi”.

Zemkopības ministrs K.Gerhards piedalīsies arī ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē (Padome). Padomes laikā Francija, kas ir prezidējošā valsts ES Padomē, informēs par savu darba programmu un prezidentūras prioritātēm lauksaimniecības un pārtikas jomās. Tāpat Padomes laikā EK informēs dalībvalstu ministrus par situāciju pārtikas tirgū un aktualitātēm ārējās tirdzniecības jautājumos. Arī Padomes laikā zemkopības ministrs K.Gerhards plānojis uzsvērt kritisko situāciju Latvijas cūkkopības nozarē un nepieciešamību nekavējoties īstenot atbalsta pasākumus Latvijas cūkkopības nozarei.



Informāciju sagatavoja: 

Dagnija Muceniece

Nodaļas vadītāja
Dagnija.Muceniece [at] zm.gov.lv