Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un AS “Latvijas valsts meži” (LVM) padomes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis trešdien, 2022. gada 27. aprīlī, apmeklēja jauno un Latvijā modernāko LVM Mežvidu kokaudzētavu Kalsnavas pagastā, Madonas novadā. 

Zemkopības ministrs pēc iepazīšanās ar Mežvidu kokaudzētavu: “Latvijas valsts mežu jaunajā Mežvidu kokaudzētavā Kalsnavā apvienota ilggadēja kokaudzētavu pieredze un pasaulē modernākās stādaudzēšanas tehnoloģijas. Šī jaunā kokaudzētava ļaus būtiski kāpināt – par 15 miljoniem stādu – Latvijā izaudzēto priežu un egļu stādu apjomu. Tas nodrošinās, lai Latvijas meža īpašniekiem priežu un egļu stādi pilnībā būtu pieejami nepieciešamajā apjomā, ļaujot mūsu meža īpašniekiem saimniekot efektīvāk un saņemt lielāku atdevi no meža. Latvijas valsts mežu izaudzēto stādu pieaugums ilgtermiņā ļaus skatīties arī uz jauniem eksporta tirgiem.”

Savukārt LVM padomes priekšsēdētajs E. Beļskis uzsver, ka stādu ražošanas uzsākšana jaunajā Mežvidu kokaudzētavā ir stratēģiski nozīmīga ne vien Latvijas valsts mežiem, bet visai meža nozarei. “Tā varēsim nodrošināt ar kvalitatīviem koku stādiem gan valsts meža atjaunošanu, gan citus meža īpašniekus Latvijā,” atzīmēja E. Beļskis.

Šī kokaudzētava tika atklāta 2021. gada pavasarī, uzsākot stādu audzēšanu piecās jaunbūvētajās siltumnīcās. Kokaudzētavā audzē priežu un egļu ietvarstādus. Stādus plānots audzēt pavisam kopā sešās siltumnīcās (pašlaik piecas) un divpadsmit pieaudzēšanas poligonos (pašlaik desmit). Sestās siltumnīcas un divu poligonu būvdarbi paredzēti 2023. gadā. Mežvidu kokaudzētavas izveidošanā LVM kopumā plānojis ieguldīt 18 miljonu eiro investīcijas. Sagaidāms, ka jau tuvākajos gados kopējā LVM kokaudzētavu kapacitāte būs 68 miljoni stādu gadā.

__________________
Informāciju sagatavoja:
Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv 
www.zm.gov.lv