Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Šāgada 12. augustā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards dosies reģionālajā vizītē uz Balvu un Augšdaugavas novadu. Vizītes ietvaros plānots apmeklēt zemnieku saimniecību “Kotiņi”, diskutēt ar Latgales ražojošo lauksaimnieku apvienības valdi, kā arī piedalīties konferencē “Dzelzceļa nozare – attīstība un problēmas. Sociālais dialogs”. Vizītes mērķis ir rosināt diskusiju ar vietējiem uzņēmējiem par zemkopības nozares aktualitātēm, savukārt konferencē par dzelzceļa nozari uzsvērt dzelzceļa infrastruktūras nozīmi Latvijas lauksaimniecības nozares un eksporta attīstībā.

Ministrs Kaspars Gerhards norāda, ka ir svarīgi strādāt sadarbībā ar nozari, veidot dialogu ne tikai ar lielākiem un mazākiem lauksaimniekiem un to pārstāvošajām organizācijām, bet arī ar citu saistīto nozaru pārstāvjiem un ekspertiem. Ministrs K.Gerhards uzsver: “Atvērts un nepārtraukts dialogs ar nozares pārstāvjiem ir ceļš uz lauksaimniecības izaugsmi. Vienlīdz svarīgi ir stiprināt un veicināt arvien jaunu sadarbību veidošanu ar saistītajām nozarēm, kuru darbība var ievērojami ietekmēt mūsu lauksaimniekus. Jo veiksmīgāk mums izdosies kopīgā darbā rast aizvien jaunas iespējas dzelzceļa infrastruktūras pieejamībai visā Latvijā, jo vairāk tas veicinās pašmāju lauksaimnieku saražotās produkcijas piegādes iespējas visā valstī, kā arī produkcijas eksporta apjomu pieaugumu.”

Reģionālajā vizītē ministrs plāno apmeklēt zemnieku saimniecību “Kotiņi” Balvu novadā, Šķilbēnu pagastā. Graudkopības zemnieku saimniecība “Kotiņi” dibināta teju pirms 30 gadiem - 1992. gadā, sākot ar 14 ha platību. Pašlaik zemnieku saimniecība apsaimnieko jau 3000 ha lielu teritoriju, no kuriem 2200 ha ir augstas kategorijas sertificētas sēklas lauki. Pērn no tiem tika iegūts aptuveni 6 tūkst. tonnas sertificētas sēklas. Saimniecībā pirms diviem gadiem atklāta 2,3 milj. eiro vērta sēklu rūpnīca. 

Pēcāk zemkopības ministrs K.Gerhards piedalīsies sarunā ar lauksaimniekiem, kurā plānots diskutēt par pašreizējo situāciju un aktualitātēm nozarē, tai skaitā par Eiropas Savienības kompensācijas politiku saistībā ar neparedzamu un negatīvu laikapstākļu ietekmi, kā arī citiem jautājumiem.

Dienas otrajā pusē zemkopības ministrs piedalīsies konferencē “Dzelzceļa nozare – attīstība un problēmas. Sociālais dialogs”, kur pirmā paneļdiskusija tiks aizvadīta, diskutējot par dzelzceļa lomu Latvijas ekonomikā un sociālajām problēmām, savukārt otrajā paneļdiskusijā plānotas sarunas par infrastruktūras uzturēšanas un attīstības problēmām, tās ietekmi uz kravu un pasažieru pārvadājumiem, arī par to, lai mazinātu dažādus birokrātijas šķēršļus nozarē un rastu veiksmīgu risinājumu nozīmīgiem sociālajiem aspektiem. 


Informāciju sagatavoja: 
Santa Vaļuma, 
ministra padomniece 
Tālrunis: +371 20222000 
E-pasts: santa.valuma@zm.gov.lv 
Tīmekļvietne: www.zm.gov.lv