Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Pirmdien, 24. februārī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards piedalīsies ministru līmeņa konferencē, lai diskutētu par ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) aktuālajiem jautājumiem. Konference norisināsies Varšavā, Polijā, un plānots, ka tajā piedalīsies kopumā astoņu valstu lauksaimniecības nozares ministri un ministriju pārstāvji, kā arī pārstāvji no Eiropas Komisijas – lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis (Janusz Wojciechowski) un komisāra biroja vadītājs Macejs Golubevskis (Maciej Golubiewski). Vizītes laikā Polijā ministram Kasparam Gerhardam paredzēta tikšanās arī ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu (Andrzej Duda).

Ministru līmeņa konferencē tiks vērsta uzmanība uz to, ka KLP finansējumam nākamajā periodā no 2021. līdz 2027. gadam ir jābūt tādam, lai lauksaimnieki spētu ieviest jaunās, pieaugošās vides prasības. Ministri apspriedīs, kā jaunos vides un klimata mērķus, kas noteikti ES Zaļā kursa ietvaros, ieviest lauksaimniecībā. Diskusijas centrālais jautājums – vai Eiropas Zaļā kursa ieviešanai būtu nepieciešami jauni resursi, kā arī vai tiešo maksājumu izlīdzināšana veicinās Eiropas Zaļā kursa ieviešanu.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, paužot Latvijas nostāju, uzsvērs,  ka  sabiedrības arvien pieaugošās vides un klimata prasības ir saprotamas un Latvija atbalsta Eiropas Zaļā kursa mērķus. Vienlaikus ir jāsaprot, ka vides un klimata standarti, kas lauksaimniekiem būs jāizpilda, tiks paaugstināti un radīs lauksaimniekiem arvien augstākas izmaksas. Tādēļ ES jābūt atbilstošam KLP un to nedrīkst samazināt.

Latvija labprāt izmantos Latvijas lauksaimnieku potenciālu un iesaistīsies Eiropas Zaļā kursa īstenošanā, lai sasniegtu augstākos vides un klimata mērķus. Taču, lai to izdarītu, ir jāizlīdzina tiešie maksājumi, jo tiešo maksājumu loma būtiski pieaug ES vides un klimata mērķu sasniegšanā. Turklāt jāuzsver, ka prasības un noteikumi visām dalībvalstīm ir vienādas, secīgi izdevumi ir vienādi, taču KLP finansiālais atbalsts dalībvalstīm atšķiras pat 4-5 reizes! Tas uzskatāmi parāda nevienlīdzību atbalsta pieejamībā dalībvalstu vidū, un nākamajā periodā Latvijai ir jāsasniedz vidējo tiešo maksājumu līmeni.

Plānots, ka pasākumā piedalīsies Latvijas zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Lietuvas zemkopības ministrs Andrus Paļoņis (Andrius Palionis), Igaunijas lauku lietu ministrs Arvo Allers (Arvo Aller), Polijas zemkopības un lauku attīstības ministrs Jans Krištofs Aržanovskis (Jan Krzystof Ardanowski), Bulgārijas zemkopības, pārtikas un mežsaimniecības ministre Desislava Taneva (Desislava Taneva), Čehijas zemkopības ministrs Miroslavs Tomans (Miroslav Toman), Ungārijas zemkopības ministrs Ištvans Naģi (Istvan Nagy) un Rumānijas Zemkopības un lauku attīstības ministrijas valsts sekretārs Georgs Skarlats (George Scarlat).
_____________________________
Informāciju sagatavoja: Santa Vaļuma,
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 20222000
E-pasts: Santa.Valuma@zm.gov.lv