Informācija plašsaziņas līdzekļiem
konference

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards ceturtdien, 2022. gada 20. oktobrī, piedalījās ikgadējā Meža nozares konferencē, kas notika Jelgavā, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē.

“Ģeopolitiskā situācija liek mums straujāk pievērsties ES Zaļā kursa izvirzītajiem mērķiem, meklēt risinājumus to sasniegšanai gan ES līmenī, gan arī nacionālā līmenī. Viens no izaicinājumiem, ar ko saskaramies, ir: kā salāgot Latvijas nacionālās attīstības intereses ar kopējiem klimata ietekmes mazināšanas, bioloģiskā daudzveidības saglabāšanas, kā arī atjaunojamo resursu izmantošanas mērķiem,” atklājot konferenci, atzīmēja K. Gerhards.

Zemkopības ministrs arī norādīja, ka ES Zaļā kursa ietvarā ES notiek diskusija par atbildīgu un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, kurā diemžēl tiek apšaubīta Latvijas un pārējo Ziemeļvalstu un mežiem bagāto ES valstu gadsimtiem ilgā ilgtspējīgas saimniekošanas meža prakse. Tiek spriests par dabai draudzīgu, dabas procesus atdarinošu meža apsaimniekošanu, mūžīgā meža principiem un dažādvecuma audžu priekšrocībām, kas paši par sevi ir nozīmīgi meža apsaimniekošanas elementi. Tomēr to nepārdomāta lietošana var būtiski ietekmēt Latvijas meža nozares nākotni un mainīt vietējo meža ekosistēmu. Latvijai ir pieredze, ar ko dalīties ES jauno nosacījumu izstrādē, tāpēc Zemkopības ministrija (ZM) un nozares pārstāvji aktīvi strādā dažādos līmeņos, lai Latvija tiktu uzklausīta un sadzirdēta. 

Konferencē piedalījās pārstāvji no Eiropas meža īpašnieku konfederācijas, Eiropas Zāģētavu organizācijas, Latvijas Kokrūpniecības federācijas, Latvijas Meža īpašnieku biedrības, Ukrainas Valsts mežu aģentūras, ZM, Ekonomikas ministrijas, AS “Latvijas valsts meži” u.c.


Informāciju sagatavoja:

Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv 
Tīmekļvietne: www.zm.gov.lv