Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards ceturtdien, 2022. gada 13. oktobrī, piedalīsies Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstu lauksaimniecības ministru sanāksmē Tartu, Igaunijā, kur diskutēs par bioekonomikas attīstības perspektīvām ES un pārrobežu sadarbību šajā jomā.

Sanāksmes mērķis ir pārrunāt lauksaimniecības nozares iespējas un izaicinājumus bioekonomikas jomā, pielāgojoties ilgtspējīgas pārtikas ražošanas un klimata pārmaiņu prasībām. Tāpat plānota viedokļu apmaiņa par ilgtspējīgu un ekonomiski īstenojamu bioekonomikas modeļu ieviešanu Eiropā.

“Šodien vairs neviens nav jāpārliecina, ka esam pārmaiņu procesā no fosilo resursu ekonomikas uz viediem atjaunojamos resursos balstītiem risinājumiem. Latvija jau šobrīd mērķtiecīgi investē un pakāpeniski ievieš mūsdienīgas bioekonomikas tehnoloģijas lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarēs. No nākamā gada atbalsts ar bioekonomiku saistītām aktivitātēm lauksaimniecībā paredzēts arī no ES*. Tāpat tiek attīstītas dažādas platformas ciešākai izglītības, zinātnes un industrijas sadarbībai – septembra sākumā atklāta Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža fakultātes Starpnozaru zinātniskā laboratorija, kas veicinās meža nozares ieguldījumu bioekonomikas attīstībā Latvijā,” atzīmē zemkopības ministrs.

Tartu zemkopības ministrs piedalīsies arī starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Aprites bioekonomika – pāreja uz ilgtspējīgu pārtikas ražošanu” (Circular bioeconomy a shift towards sustainable food production).

* Latvijas Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) stratēģiskājā plāna 2023. – 2027. gadam.


Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv 
www.zm.gov.lv