2023. gada 9. jūnijā Zemkopības ministrija sarunu festivālā “Lampa” Cēsīs sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru un Lauku atbalsta dienestu organizēja publisko diskusiju “Bērnības garša nākotnei”. Duskusija pulcēja daudz klausītāju un interesentu klātienē un viņu vidū, kas sevišķi svarīgi, netrūka skolēnu. Disuksijā piedalījās Bauskas ģimnāzijas 10. klases skolniece Vendija Volosovska, šefpavārs Ēriks Dreibants, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande, bioloģiskais lauksaimnieks, liellopu izsoļu nama vadītājs, 3 bērnu tēvs Kaspars Ādams, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas ēdnīcas vadītāja Solvita Bitte un, protams, arī Zemkopības ministrija. Pirms diskusijas Zemkopības ministrija vietnē e-klase.lv 2023. gada maijā organizēja skolēnu aptauju “Vai tev garšo pusdienas skolā?”, kurā piedalījās 2535 skolēnu. 

Nodrošinājums ar pārtiku ir stratēģiski svarīgs katrai valstij, bet veselīga pārtika ikdienas uzturā ir viens no veselīgas sabiedrības priekšnoteikumiem. Piemēri pasaulē rāda, ka jau no mazotnes bērnus var radināt pie vietējas izcelsmes veselīgas pārtikas, veidojot “bērnības garšu”, kas jauno paaudzi pavadīs tālāk dzīvē – nepieciešamība ikdienas uzturā lietot veselīgus produktus būs kļuvusi par ieradumu un pamatvajadzību. Zemkopības ministrijas mērķis ir veidot tādu sistēmu, lai skolēnu ēdienkartē pēc iespējas vairāk nonāktu lokāli ražota pārtika, veidojot sadarbību ar vietējiem zemniekiem, zivsaimniekiem un pārstrādātājiem. Otrs lielais ieguvums šai iniciatīvai būs vietējās izcelsmes pārtikas patēriņa pieaugums, kam būs tieša pozitīva ietekme uz ekonomisko noturību un attīstību reģionos. Kā panākt, lai vairāk vietējo ražotāju nonāk līdz piegādēm izglītības iestādēm – par to sarunājās diskusijas “Bērnības garša nākotnei” dalībnieki.