Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrija atgādina: lai dotos makšķerēt, vēžot vai zemūdens medībās Latvijas iekšējos ūdeņos, kā arī jūras piekrastē, ir nepieciešama makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karte. Karte ir nepieciešama arī vietās, kurās ieviesta licencētā makšķerēšana, licencētā vēžošana vai licencētās zemūdens medības. 

Tirdzniecībā ir pieejamas vairāku veidu kartes: 

  • vienas dienas karte – cena 1,50 eiro,
  •  viena mēneša karte – cena 5,00 eiro,
  •  trīs mēnešu karte – cena 7,50 eiro,
  •  kalendārā gada makšķerēšanas karte – cena 15,00 eiro. 

Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karti var nopirkt: 

  • specializētajos makšķernieku veikalos, “Maxima” veikalu tīklā, “Narvessen” tirdzniecības vietās, Latvijas pasta nodaļās, “Circle K” degvielas uzpildes stacijās u.c., 
  • interneta vietnēs “makskeresanaskarte.lv” un “manacope.lv”.   

Karte nav nepieciešama personām vecumā līdz 16 gadiem un personām, kuras vecākas par 65 gadiem, kā arī personām ar invaliditāti.  Dodoties makšķerēt, vēžot vai zemūdens medībās, nepieciešams ņemt līdzi karti (vai izdrukātu internetā iegādāto karti, vai arī atcerēties elektroniski iegādātās kartes numuru) un personu apliecinošu dokumentu, lai inspektors varētu identificēt makšķernieku. Karte būs derīga tikai tad, ja jūs varēs identificēt. Arī personām, kuras vecākas par 65 gadiem un personām ar invaliditāti, nepieciešams inspektoram uzrādīt personas apliecinošu dokumentu vai invaliditātes apliecību, lai varētu izmantot tiesības makšķerēt, vēžot vai medīt zem ūdens bez kartes iegādes. 
Kārtību un nosacījumus makšķerēšanai, vēžošanai un zemūdens medībām Latvijā nosaka makšķerēšanas noteikumi*. Tajos ietverti nosacījumi par atļautā loma lielumu (zivju vai vēžu skaitu vai svaru un minimālo zivs vai vēža izmēru, kuru drīkst lomā paturēt), ar kādiem rīkiem atļauts zivis un vēžus iegūt, kuras zivis vai vēžus iegūt aizliegts. Tāpat arī zivju ieguves aizlieguma termiņi (visos ūdeņos un konkrētos ūdeņos) un citi nosacījumi, kas jāievēro makšķerējot, vēžojot vai medījot zem ūdens, tai skaitā atbildība par šo noteikumu neievērošanu.  Vienlaikus atgādinām, ka Latvijā atsevišķos ūdeņos ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem ir ieviesta arī licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības. Šādos ūdeņos papildus makšķerēšanas noteikumiem ir jāievēro arī licencētās makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību nolikums, jo šajās vietās zivju ieguves nosacījumi var atšķirties no makšķerēšanas noteikumiem. Ar aktuālo ūdeņu sarakstu, kuros ir ieviesta licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības, var iepazīties Zemkopības ministrijas tīmekļvietnē “Licencētā makšķerēšana”. Tāpat tur pieejami licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību nolikumi konkrētajiem ūdeņiem.
 Aktuālākā informācija par konkrētā brīža liegumiem ūdeņos apkopotā veidā ir ērti pieejama un aplūkojama “Copes kalendārā”. Tāpat arī vietnē “Mana cope” var nopirkt vairāku ūdeņu licences un iesniegt loma atskaites. 

* Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumi Nr. 800 „Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi”.  


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv