Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs 7. aprīlī piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (Padomes) sanāksmē Luksemburgā, kurā Eiropas Komisija (EK) un ES dalībvalstis diskutēs par aktuālo situāciju lauksaimniecības tirgū, tajā skaitā pārtikas nodrošinājuma jautājumiem. 

Dalībvalstis Padomes sēdē apspriedīs EK piedāvātos pasākumus ES ražotāju un patērētāju atbalstam. EK martā ir izplatījusi paziņojumu pārtikas nodrošinātības aizsargāšanai un pārtikas sistēmu izturības stiprināšanai, kurā izklāstīti tūlītēji un pastāvīgi pasākumi, lai atbalstītu nodrošinātību ar pārtiku, ražotājus un patērētājus. 

Latvijas lauksaimnieki, saglabājoties pašreizējām augstajām izejvielu un resursu cenām – izdevumiem par lopbarības graudiem, elektroenerģiju, dabasgāzi, dīzeļdegvielu un minerālmēsliem, saskaras ar augstām ražošanas izmaksām iepretim produkcijas noieta tirgus cenai. Tāpēc ir vitāli svarīgi EK nodrošināt atbilstošus atbalsta pasākumus, lai novērstu sarežģījumus pārtikas ražošanā, un par to Padomē dalībvalstis apmainīsies viedokļiem. 

Padomes sēdē dalībvalstis vēl apspriedīs paziņojumu par ilgtspējīgiem oglekļa cikliem, ar ko EK klajā nāca 2021. gada decembrī. 

____________________
Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv