Informācija plašsaziņas līdzekļiem

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts ceturtdien, 2022. gada 19. maijā, Tukuma novada Engures pagastā tikās ar biedrības “Mazjūras zvejnieki” biedriem, lai pārrunātu aktualitātes zivsaimniecībā.

Tikšanās laikā Zemkopības ministrija iepazīstināja biedrības pārstāvjus ar plānotajiem atbalsta pasākumiem piekrastes zvejniekiem līdz 2027. gadam. 

“Zemkopības ministrija ir paredzējusi īstenot atbalsta pasākumus piekrastes zvejniekiem gan dažāda veida investīcijām, gan inovācijām, gan konsultācijām. Tā kā nozares ilgtspējai pašlaik aktuāls ir paaudžu nomaiņas jautājums, plānots atbalsts jaunajiem zvejniekiem arī laivu iegādei. Mēs sagaidām, ka ieplānotais atbalsts inovācijām nozarē arī varētu piesaistīt gados jaunos zvejniekus,” atzīmēja J. Eglīts.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī citi piekrastes zvejniekiem aktuāli jautājumi, t.sk., roņu nodarīto zaudējumu kompensēšanas mehānismi. Atbalsts par roņu nodarītajiem zaudējumiem pieejams, sākot no 2020. gada (par 2019. gada nodarītajiem zaudējumiem). Līdz šim izmaksāts 346 tūkstošu eiro atbalsts. Šogad par 2021. gadu uz 173 tūkstošu eiro atbalstu pieteikušies 64 piekrastes zvejnieki.

Tikšanās laikā ZM papildus vērsa biedrības uzmanību, ka no 2023. gada 1. janvāra arī piekrastes pašpatēriņa zvejniekiem būs nozveja jāreģistrē Zvejas informācijas un kontroles sistēmā (LZIKIS). Patlaban jau piekrastes komerczvejnieki sekmīgi ievada savas nozvejas datus LZIKIS. Zvejnieku atbalstam ir izstrādāta rokasgrāmata, un pašpatēriņa zvejnieki jau tagad var testēt šo sistēmu. Savukārt sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju centru plānots organizēt arī apmācības par LZIKIS lietošanu. Vienlaikus ZM informēja, ka uzsākts darbs, lai tuvākajā laikā nozvejas ziņošanai būtu pieejama arī mobilā aplikācija.


Kristīne Kļaveniece
Zemkopības ministra padomniece
Tālrunis: +371 26417267
E-pasts: kristine.klaveniece@zm.gov.lv     
www.zm.gov.lv