NIBIO

Pagājušā gada nogalē projekta partneris Norvēģijas Bioekonomikas pētījumu institūts (NIBIO) veica tiešsaistes misiju Latvijā, kuras laikā apmainījās pieredzē, veidoja projekta turpmākās īstenošanas plānu un apsprieda projekta “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā” (E2SOILAGRI) gaidāmos rezultātus.
Pēc misijas savā ziņojumā par pirmo projekta īstenošanas gadu NIBIO secina, ka augsnes informācijas sistēma kā tāda Latvijā pastāv. Šī sistēma ir ļoti sadrumstalota un fragmentāra, bet vienlaikus satur ļoti daudz vēsturisku datu par Latvijas augsni. Projektam E2SOILAGRI būtu jāveicina jau esošo augsnes datu konsolidēšana, veicot to standartizēšanu, sistematizēšanu un iespējamu atjaunošanu. Projekts Latvijai ir nepieciešams, lai jau esošos augsnes datus sakārtotu un tie nākotnē noderētu augsnes kā ilgtspējīga lauksaimniecības resursa pārvaldīšanā. 

Latvijas zinātnieki līdz šim nav realizējuši tik visaptverošu projektu, kas prasa vēsturisko datu konsolidāciju, atjaunošanu un vienlaikus saskaņošanu ar pasaulē jau pastāvošām augsnes klasifikācijas sistēmām. Lai atbalstītu projekta partnerus, NIBIO piedāvā zinātnieku grupai apmācības Norvēģijā, šādi dodot pienesumu projekta veiksmīgai īstenošanai. 

Šī bija pirmā NIBIO misija no trim plānotajām šāda veida vizītēm projekta īstenošanas laikā. Arī projekta noslēgumā taps novērtējuma ziņojums, iekļaujot rekomendācijas Latvijas augsnes informācijas sistēmas tālākai pilnveidošanai. 

Zemkopības ministrijas partneri Norvēģijas Grantu klimata un vides 2014.-2021. gada perioda programmas “Klimata pārmainu mazināšana, pielāgošanās tām un vide” iepriekš noteiktā projekta “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā” realizēšanā ir Norvēģijas Bioekonomikas pētījumu institūtsLatvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”Valsts augu aizsardzības dienests un Latvijas Universitāte. Projekts ilgs līdz 2024. gada 31. janvārim. 

Strādājam kopā zaļai Eiropai! 



Mediju kontaktiem: 
 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv