VIDEO: Norvēģijas finanšu instrumenta projekta “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā” starptautiskā atklāšanas videokonference

Šāgada sākumā uzsāktā Norvēģijas finanšu instrumenta projekta “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā” starptautiskajai atklāšanas konferencei 24. septembrī tiešsaistē sekoja eksperti ne vien no Latvijas un Norvēģijas, bet arī no citām Baltijas valstīm. 

Norvēģijas finansētā projekta augsnes izpētei Latvijā atklāšanas pasākums ir lieliska iespēja informācijas apmaiņai starp vairākām iniciatīvām, labs pienesums spēcīgākai zināšanu bāzei un radošiem risinājumiem mūsu visu atbildīgai dzīvei,” atklājot konferenci, teica Norvēģijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Kristians Ēdegors (Kristian Ødegaard). 

Konference mērķtiecīgi pildīja savu uzdevumu. Vienkop tika sniegta informācija par trim pašlaik Latvijā norisošiem starptautiskiem projektiem, kas dos labu pienesumu gan mūsu valsts resursu izzināšanā, gan dialogam starp valsts pārvaldi, pētniecību un sabiedrību kopumā. 

Šie trīs videi un klimatam nozīmīgie projekti ir:

“Un tieši šādā veidā rodas noturīga pārvaldība – caur sadarbību, dialogu, zinātniskiem pētījumiem un cilvēka darbu,” teica Zemkopības ministrijas ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts. “Zeme ir mūsu mājvieta un mājvieta bioloģiskajai daudzveidībai. Zeme ir ekonomikas pamats, un tā ir ļoti nozīmīga lauksaimniecības un pārtikas sistēmas ražīgumam.”

Savukārt Zemkopības ministrijas eksperte Kristīne Sirmā ir pārliecināta: “Lai veicinātu resursu efektīvu, uz zināšanām balstītu, ilgtspējīgu pārvaldību, mums nepieciešami datos balstīti pētījumi. Īpaši aktuāli tas ir, ņemot vērā arvien pieaugošo lauksaimniecības zemes izmantošanas intensitāti un kopīgo mērķi - katram apstrādātajam zemes kvadrātmetram nest maksimālo pievienoto vērtību ar iespējami zemāku ietekmi uz vidi.

Augsne pašlaik ir kļuvusi par vienu no pasaulē apdraudētākajiem resursiem. Augsne satur nozīmīgu oglekļa un slāpekļa daudzumu, kas atkarībā no zemes izmantošanas veida nonāk arī ūdenī un atmosfērā. Un tas neapšaubāmi ir saistīts ar klimata pārmaiņām. Zemes apsaimniekotājiem aizvien vairāk ir jāpārņem vidi saudzējoša saimniekošanas prakse. 

Zemkopības ministrijas partneri Norvēģijas Grantu klimata un vides 2014.-2021. gada perioda programmas “Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide” iepriekš noteiktā projekta “Ilgtspējīgas augsnes resursu pārvaldības uzlabošana lauksaimniecībā” realizēšanā ir Norvēģijas Bioekonomikas pētījumu institūtsLatvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”Valsts augu aizsardzības dienests un Latvijas Universitāte. Projekts ilgs līdz 2024. gada 31. janvārim. 

Projekta plānotais budžets ir 1,83 miljoni eiro, ko veido Norvēģijas piešķirtais 1,56 miljoni eiro grantu finansējums un 0,27 miljoni eiro nacionālais līdzfinansējums. 

Strādājam kopā zaļai Eiropai! 


Mediju kontaktiem: 

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv