Informācija plašsaziņas līdzekļiem

89% iedzīvotāju ir svarīgi, lai bērni skolās un bērnudārzos tiktu ēdināti ar kvalitatīviem vietējiem pārtikas produktiem, liecina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) veiktā sabiedriskās domas aptauja. Jo mazāki bērni ir ģimenē vai zemāki vecāku ienākumi, jo šim aspektam tiek piešķirta lielāka nozīme.

Vēl vairāk – 93% iedzīvotāju (+3% punkti kopš aizvadītā gada) pauž pārliecību, ka izglītības iestāžu pārtikas iepirkumos priekšroka būtu dodama Latvijā ražotiem produktiem, kuru kvalitāti un drošumu apliecina Zaļās un Bordo karotītes kvalitātes zīmes. 

Tāpat iedzīvotājiem aizvien biežāk rūp (+8% punkti pēdējā gada laikā), lai bērni izglītības iestādēs netiktu baroti ar pārtikas produktiem, kas ievesti no ārvalstīm un kuru kvalitāti un drošumu neapliecina kvalitātes zīmes. Kopumā prakse bērnu ēdināšanā izmantot no ārvalstīm ievestus neskaidras kvalitātes produktus satrauktu 68% iedzīvotāju. 

“Ņemot vērā, ka ārvalstu ražotāji nereti izvēlas savu produkciju dēvēt latviskos nosaukumos, maskējot produkta izcelsmes valsti, Latvijas ražotāji novērtētu, ja patērētāji rūpīgāk pētītu iepakojumus, meklētu karotītes un lielāku uzmanību pievērstu izcelsmes vietas noskaidrošanai,” aicina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure.

“Zaļās un Bordo karotītes kvalitātes zīmes ir ceļvedis steidzīgiem pircējiem, kā atrast paaugstinātas kvalitātes vietējās izcelsmes produktus. Karotīšu produktiem ir noteikti stingri sāls un cukura ierobežojumi, un šiem produktiem izvirzītās kvalitātes prasības pārsniedz gan Latvijas, gan Eiropas Savienības normatīvu prasības pārtikai. Ja nav laika iedziļināties, detalizēti pētot produktu sastāvu, tad uz iepakojuma ir jāmeklē kāda no abām karotītēm,” uzsver LPUF vadītāja.

Aptaujas dati liecina, ka Zaļā un Bordo karotīte ir populārākās un zināmākās pārtikas kvalitātes zīmes. Zaļo karotīti zina 92% patērētāju, bet Bordo karotīti – 51%. Abām karotītēm ir arī visaugstākā patērētāju uzticība – 69% uzticas Zaļajai karotītei, bet iedzīvotāju vērtējumā otra uzticamākā ir Bordo karotīte, kas apsteigusi citas kvalitātes zīmes.

Aptauja veikta sadarbībā ar Snapshots 2020. gada septembrī, aptaujājot 768 respondentus. 

Šobrīd Zaļā karotīte ir piešķirta 135 uzņēmumu 579 produktiem, bet Bordo karotīte – 53 uzņēmumu 274 produktiem. Zaļo karotīti piešķir produktiem, kuri tiek ražoti Latvijā no vietējām izejvielām un atbilst paaugstinātām kvalitātes prasībām. Savukārt Bordo karotīti piešķir produktiem, kuru pilns ražošanas cikls tiek veikts Latvijā, produkts atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām, bet ražošanai nepieciešamās izejvielas var nebūt vietējās.

LPUF ir vienīgā Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvu atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Papildu informācija:
Miks Lūsis,
LPUF sabiedrisko attiecību konsultants
Mob. tālr.: +371 26186775
E-pasts: miks.lusis@medijutilts.lv