Informācija plašsaziņas līdzekļiem
Bulduri

Otrdien, 22. novembrī, Zemkopības ministrija (ZM) iepazīstinājusi valdību ar informatīvo ziņojumu par Bulduru Dārzkopības vidusskolas (BDV) darbības modeli, lai informētu valdību par BDV attīstību un skolas kapitālsabiedrības statusa saglabāšanu arī turpmāk.

BDV 2017. gadā kā kapitālsabiedrība tika iekļauta Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes struktūrā, lai veicinātu ministrijas pārstāvēto nozaru attīstību un aktivizētu jauno speciālistu izglītošanu ciešākā sadarbībā ar nozari. Šāds risinājums bija nozīmīgs, jo BDV ir Latvijā vienīgā specializētā dārzkopības profesionālās izglītības iestāde un BDV iekļaušana augstskolas sastāvā veicina dažādu izglītības līmeņu salāgošanu.

Sākot ar 2017. gadu BDV ir veikta nozīmīga infrastruktūras uzlabošana, skola ir ieguvusi modernu mācību bāzi, ir paplašināts apmācību piedāvājums arī pieaugušajiem, organizējot dažādus kursus un meistarklases. Vienlaikus BDV kā profesionālās izglītības iestāde ir atguvusi jauniešu un viņu vecāku uzticību kā mūsdienīga skola novērtētām profesijām darba tirgū.

Auguši arī sasniegtie rezultāti: apmācāmo skaits palielinājies par 46%, savukārt skaits maksas grupās izglītojamo pieaudzis pat par 57 procentiem. Skolā tiek attīstīta Biotehnoloģiju laboratorija, kurā notiek zinātniskā darbība, ļaujot audzēkņiem līdzdarboties pētniecībā. Drīzumā BDV iegūs atjaunotu dienesta viesnīcu, nodrošinot mūsdienīgus sadzīves apstākļus. Savukārt skolas pašu ieņēmumi ir strauji palielinājušies un nodrošina jau aptuveni pusi no kopējiem skolas ieņēmumiem.

BDV plāno turpināt izaugsmi. Attīstībai ir ļoti vēlamas valsts finansētas papildu budžeta vietas, kas ne vien attīstītu nozari, bet sniegtu arī nozīmīgu ieguldījumu Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2021-2027 mērķa izpildē, tuvinot profesionālajā izglītībā vidējās izglītības pakāpē izglītojamo īpatsvaru 50 procentiem no kopējā vidējā izglītībā izglītojamo skaita. Iespējas piešķirt BDV papildu finansējumu budžeta vietu nodrošināšanai var tikt skatītas likumprojekta “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju iesniegtajiem prioritārajiem pasākumiem.

Vairāk informācijas MK tīmekļvietnē: Informatīvais ziņojums “Par Bulduru Dārzkopības vidusskolas darbības modeli”.


Informāciju sagatavoja:

Rūta Rudzīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ruta.Rudzite [at] zm.gov.lv